Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas valdības spēki ar tankiem un helikopteriem ceturtdien nogalināja vairāk nekā 150 cilvēkus valsts centrālās daļas Hamas provincē, paziņoja Londonā bāzētā cilvēktiesību organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija", bet nemiernieku līderis norādīja, ka bojāgājušo skaits pārsniedz 200.

"Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" vadītājs Rami Abdelrahmans telefonsarunā aģentūrai AFP stāstīja, ka 30 ciema iedzīvotāju mirstīgās atliekas jau ir identificētas. Viņš norādīja, ka visā Sīrijā ceturtdien nemieros bojāgājušo skaits pārsniedz 200.

Savukārt nemiernieku līderis Abu Mohmads, kas vada valsts ziemeļos bāzējušos nemiernieku grupu, paziņoja, ka armijas uzbrukumā ar helikopteriem, tankiem un raķešmetējiem vienā ciemā vien nogalināto skaits pārsniedz 200.

Viņš teica, ka sazinājies ar kādu vietējo Treimsas ciema iedzīvotāju, kas atklājis, ka valdības spēki atrodas kalnos dažus kilometrus no pilsētas. Kā norādīja nemiernieku līderis Treimsas apšaude ilga desmit stundas.

Opozīcijas aktīvists no Hamas, kas sevi identificēja kā Abu Ghazi, teica, ka apšaude sākās pēc armijas sadursmēm ar Brīvās Sīrijas armiju, kuras klātbūtne Treimsā nav liela, tādēļ pretošanās nebija ilga.

Ghazi lielo upuru skaitu skaidroja ar to, ka armija uzbruka mošejai, kur desmitiem cilvēku bija guvuši patvērumu, lai ārstētu ievainojumus un paslēptos no bumbām.

Ciems, kur dzīvoja 700 cilvēku, "tagad ir tukšs. Visi ir miruši vai aizbēguši", atzina aktīvists.

Valsts ziņu aģentūra SANA vēstīja, ka ciemā ir bijušas sadursmes starp armiju un bruņotiem "teroristiem", kā nemierniekus dēvē valdošais prezidenta Bašara al Asada režīms, tomēr neko neziņoja par upuru skaitu.

"Teroristu rindās ir lieli zaudējumi," norādīja SANA, piebilstot, ka gāja bijā arī trīs armijas karavīri.

Opozīcijas izveidotās Sīrijas Nacionālās padomes jaunais līderis Abdelbasets Saida pauda saniknojumu par slaktiņu un aicināja pieņemt Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) rezolūciju, kas ļautu ārēju militāru iejaukšanos Sīrijas konflikta risināšanā.

Sīrijā jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas pārvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 17 100 cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji. Asada režīms par nemieru organizēšanu vaino "ārvalstu teroristus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!