ASV prezidents Baraks Obama pirmdien apstiprināja, ka ASV gaisa triecienos ir gājis bojā Afganistānas islāmistu kaujinieku grupējuma "Taliban" līderis mulla Ahtars Mansurs.

Obama apsveica Mansura nāvi kā "nozīmīgu pagrieziena punktu" centienos panākt mieru Afganistānā.

"Mēs esam aizvākuši līderi organizācijai, kas turpināja plānot uzbrukumus amerikāņu un koalīcijas karavīriem, karoja pret afgāņu tautu un biedrojās ar tādiem ekstrēmistu grupējumiem kā "Al Qaeda"," uzsvēra ASV prezidents, kurš uzturas trīs dienu ilgā vizītē Vjetnamā.

Viņš norādīja, ka Mansurs nav vēlējies "nopietni piedalīties miera sarunās un izbeigt vardarbību".

Obama arī aicināja pārējos talibu līderus sēsties pie sarunu galda, kas ir "vienīgais iespējamais ceļš", lai izbeigtu ilgstošo konfliktu.

Ziņas par Mansura nāvi parādījās svētdien, kad par to ziņoja ASV un Afganistānas amatpersonas. To apliecināja arī informācijas avoti talibu kustībā.

ASV amatpersonas atklāja, ka automašīnai, kurā Mansurs braucis kopā ar kādu talibu kaujinieku pa nomaļu Pakistānas apvidu netālu no Afganistānas robežas, sestdien dots bezpilota lidaparāta trieciens.

Savukārt Pakistāna nosodījusi ASV par šo triecienu, nosaucot to par savas valstiskās suverenitātes pārkāpumu un apgalvojot, ka Pakistānas premjerministram un bruņoto spēku pavēlniekam par notikušo paziņots tikai pēc trieciena.

Uzbrukums noticis tikai dažas dienas pēc jaunas Afganistānas, ASV, Ķīnas un Pakistānas pārstāvju tikšanās Islāmabadā, kurā tika apspriestas iespējas atdzīvināt miera procesu starp talibu kaujiniekiem un Afganistānas valdību.

Mulla Mansurs kļuva par "Taliban" vadoni 2015.gada jūlijā, kad tika paziņots par iepriekšējā kustības līdera mullas Omāra nāvi.

Kā uzskata analītiķi, Mansura nāve var nozīmēt jaunu šķelšanos talibu rindās un, iespējams, atvieglot miera procesu, ja virsroku gūtu mērenais spārns. Taču pastāv arī iespēja, ka ceļš uz mieru kļūs vēl sarežģītāks, ja kustībā iezīmēsies vairāki līderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!