Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama trešdien savas uzstāšanās laikā Baltajā namā apsveica republikāņus ar uzvaru vēlēšanās un uzsvēra, ka galvenie uzdevumi ir cīņa ar Ebolas vīrusu un teroristiem Tuvajos Austrumos, vēsta ASV mediji.

"Acīmredzot republikāņiem bija laba nakts, un viņi ir pelnījuši uzslavas par darbu kampaņas laikā," sacīja prezidents. "Mēs neesam sarkano un zilo štatu kopums. Mēs esam Savienotās Valstis," viņš piebilda.

Obama atklāja, ka tuvākajā laikā lūgs likumdevējiem palielināt finansējumu zinātniekiem, mediķiem un karavīriem, lai viņi varētu cīnīties ar Ebolas vīrusu. Tāpat viņš rēķinās ar atbalstu cīņai pret kaujinieku grupējumu "Islāma valsts".

ASV līderis pauda gatavību tuvākos gadus strādāt ar Kongresu "tik efektīvi, cik vien tas ir iespējams", atzīstot, ka būs arī domstarpības. "Kongress pieņems vairākus likumprojektus, kurus es nevarēšu parakstīt. Esmu pārliecināts, ka es pieņemšu kaut kādus lēmumus, kuri Kongresam nepatiks. Tas ir dabiski," viņš atzīmēja.

Obama solīja, ka "ieklausīsies republikāņu idejās par to, ko nepieciešams izdarīt tuvākajos gados". Viņaprāt, idejas tiks vērtētas pēc to derīguma, nevis partiju izcelsmes.

Runājot par migrācijas, nodokļu politikas un tirgus jautājumiem, Obama sacīja, ka "šī valsts kopš krīzes sākuma pirms sešiem gadiem ir sasniegusi reālu progresu. Vairāk amerikāņu strādā. Vairāk amerikāņu pieder medicīnas apdrošināšana".

Jau vēstīts, ka otrdien notikušajās ASV Kongresa vēlēšanās republikāņi pārņēmuši kontroli pār Senātu. Kontroles iegūšana pār Senātu liecina par "prezidenta [Baraka] Obamas neveiksmīgās politikas noraidīšanu", paziņojusi republikāņu partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!