Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien paziņoja, ka viņš patur tiesības ķerties kā pie diplomātiskiem, tā militāriem līdzekļiem, lai vērstu spiedienu pret Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, vienlaikus viņš uzsvēra, ka ar ASV rīcību vien nebūs pietiekami, lai atrisinātu Sīrijas krīzi.

Vašingtonā ar Turcijas premjerministru Redžepu Tajipu Erdoganu kopīgajā preses konferencē ieturot piesardzīgu kursu, Obama pauda cerību, ka ASV un Krievija spēs sarīkot starptautisku Sīrijas miera konferenci, neraugoties uz pieaugošajām grūtībām.

Iepriekš izskanēja cerības, ka Erdogans, vismaz privātajās sarunās, šonedēļ Vašingtonā mudinās Obamu spert enerģiskākus soļus Sīrijas krīzes sakarībā.

Obama, kurš izturējies atturīgi pret Sīrijas nemiernieku apbruņošanas ideju, kā arī pret militāru iejaukšanos konfliktā, preses konferencē, kurā līderi centās apliecināt vienotu nostāju, neko neminēja par dziļāku iesaistīšanos Sīrijas konfliktā.

"Mums ir jāvērš pastāvīgs starptautiskais spiediens," sacīja prezidents.
Abi līderi uzsvēra, ka ir nepieciešams panākt, lai Sīrijas valdība un opozīcija sēžas pie sarunu galda.

Gatavojoties Sīrijas miera konferencei, kuru jau pasākts dēvēt par forumu "Ženēva 2", ceturtdien Vašingtonā arī notika augstu ASV, Lielbritānijas un Francijas amatpersonu sanāksme.

Vienošanos par starptautiskas konferences sarīkošanu sarunās Maskavā pagājušajā nedēļā panāca Krievijas un ASV ārlietu resoru vadītāji Sergejs Lavrovs un Džons Kerijs.

Pagaidām vēl nav nospriests, kur un kad konference varētu notikt.

Jaunajai konferencei vajadzētu balstīties pērn Ženēvā lielvaru parakstītajā komunikē un vienoties par politisko pāreju Sīrijā.

Ženēvā 30.jūnijā ANO Drošības padomes pastāvīgo dalībvalstu un dažu Sīrijas kaimiņvalstu ārlietu ministru sanāksmē tika izvirzīta ideja par Sīrijas pārejas valdības izveidošanu, kurā būtu pārstāvēti visi sabiedrības spēki. Ženēvas dokumentā Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam nav pausts tiešs aicinājums atkāpties no amata.

Tā kā Sīrijā nav izdevies panākt pamieru, uz ko puses aicinātas dokumentā, arī pārējās vienošanās idejas nav tikušas īstenotas.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus. ANO lēš, ka tajā dzīvību zaudējuši jau aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametuši 1,4 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis 4,25 miljonus.

Savukārt saskaņā ar Lielbritānijā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) apkopotajiem datiem tas izdzēsis jau vairāk nekā 80 000 cilvēku dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!