Foto: AFP/Scanpix

Amerikas Savienoto valstu prezidents Baraks Obama atbalstīs likumprojektu par noteikta tipa kaujas ieroču tirgošanas un iegādes aizlieguma atjaunošanu ASV. Ar šādu paziņojumu otrdien, 18. decembrī nācis klajā Baltais nams, tādējādi reaģējot uz piektdien, 14. decembrī notikušo traģisko apšaudi Ņūtaunā, Konektikutas štatā, kur bojā gāja 20 bērni un seši pieaugušie.

Baltā nama oficiālais pārstāvis Džejs Karijs medijiem pastāstīja, ka likumprojektu sagatavos demokrātus pārstāvošā senatore Daiena Feinsteina un prezidents ir gatavs to atbalstīt.

Sagatavoto likumprojektu Feinsteinai ir jāiesniedz abās ASV Kongresa palātās 2013. gada janvārī. Plānots, ka tiks atjaunots aizliegums, kas bija spēkā no 1994. līdz 2004. gadam. Šobrīd sarakstā būs ap 100 dažādu veidu ieroču.

Turklāt Baltā nama pārstāvis pavēstīja, ka Obama iestāsies arī pret tādu ieroču tirdzniecību, kuru aptverē ir vairāk kā 10 patronas, kā arī par ieroču pārdošanu tikai personām ar īpašām atļaujām.

Īsi pēc Ņūtaunas traģēdijas ASV iedzīvotāji uzsāka parakstu vākšanu pret pārāk liberālajiem ieroču turēšanas noteikumiem. Petīciju, kas šobrīd ir publicēta oficiālajā ASV prezidenta mājaslapā četru dienu laikā parakstījuši vairāk kā 183 cilvēki.

Taču, līdz ar gaidāmajiem ierobežojumiem, ASV šajās dienās arī strauji pieaudzis pieprasījumus pēc šaujamieročiem. Īpaši daudzi iegādājas šauteni AR-15. Tas bija arī viens no slepkavas Adama Lenzas izmantotajiem ieročiem. Eksperti skaidro, ka pieprasījums aug, jo ļaudis cenšas to iegūt savā īpašumā pirms tas tiks aizliegts.

Jau ziņots, ka Ņūtaunas pamatskolā slaktiņu sarīkoja 20 gadus vecas jaunietis Adams Lanza, pēc strīda ar māti Nensiju Lanzu. Vispirms viņš nošāvis māti, vēlāk devies uz skolu. Uzbrucējs izmantojis legālus ieročus, kas piederējuši viņa mātei. Pēc apšaudes Lanza nošavies pats.

Šaujamierocis kā ne tikai kā medībām vai sportam, bet galvenokārt pašaizsardzībai nepieciešama lieta, šādas tiesības - nēsāt un glabāt ieroci garantē ASV Konstitūcija Ieroču aizliegums ASV bija spēkā 10 gadus – no 1994. līdz 2004. gadam. Vēlāk ir bijuši vairāki mēģinājumi šo aizliegumu ataujaunot. Pēdējais no tiem bija 2012. gada vasarā, pēc apšaudes kinoteātrī Kolorado, kad 24 vecais Džeimss Holmss atklāja uguni uz skatītājiem filmas "The Dark Knight Rises" seansa laikā. Tomēr priekšlikums neguva pietiekami lielu balsu skaitu. Vairākos štatos ir spēkā reģionālie aizliegumi, piemēram Ņujorkā, Masačūsetā, Kalifornijā un Ņūdžersijā.

Foto: ASV Sēro par Ņūtaunas upuriem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!