Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama pirmdien brīdināja Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu nelietot ķīmiskos ieročus pret Sīrijas tautu, izsakot šo brīdinājumu pēc ASV amatpersonas paziņojuma, ka Sīrijas bruņotie spēki sākuši sajaukt ķimikālijas, kas var tikt izmantotas nāvējošās zarīna gāzes iegūšanai.

Obama publiski aicināja Asadu nelietot 21.gadsimtā "20.gadsimta visļaunākos ieročus".

"Šodien es gribu likt Asadam un viņa padotajiem pilnīgi skaidri saprast to, ka pasaule [viņus] vēro, ka ķīmisko ieroču lietošana ir un būs pilnīgi nepieņemama. Ja jūs izdarīsiet traģisko kļūdu, lietojot šos ieročus, tad būs sekas un jūs būsiet atbildīgi par to," sacīja Obama.

ASV amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, pirmdien paziņoja aģentūrai "Agence France Presse" (AFP), ka Sīrijas režīma bruņotie spēki ir sākuši sajaukt ķimikālijas, kas var tikt izmantotas zarīna gāzes iegūšanai.

"Mēs esam saņēmuši vairākas norādes, kas vedina mūs uzskatīt, ka tie sajauc ķīmiskas pirmdaļiņas" ar mērķi iegūt zarīnu, sacīja amatpersona.

ASV uzskata, ka Asada režīms apsver iespējamību ievietot zarīnu artilērijas šāviņos, kas tiktu izmantoti ierobežotā ķīmiskā uzbrukumā opozīcijas kaujiniekiem, pirms tam ziņoja ASV telekanāls CNN.

Vietnes Wired.com militārais blogs "Danger Room", atsaucoties uz vārdā nenosauktu ASV amatpersonu, ziņoja, ka šī ķimikāliju sajaukšana tikusi uzsākta pagājušajā nedēļā un to veic inženieri Sīrijas centrālajā daļā. Šajā operācijā ir sasniegta stadija, kad zarīns var tikt iekrauts lidmašīnā, kas to nomestu kā ķīmisko ieroci, sacīja vārdā nenosauktā amatpersona.

Zarīns ir cilvēku sintezēta neiroparalītiska inde, kas izraisa konvulsijas, elpošanas orgānu darbības apstāšanos un nāvi. Tas tika lietots divos teroraktos Japānā deviņdesmitajos gados.

Sīrijas Ārlietu ministrijas amatpersona pirmdien paziņoja, ka Sīrija "nekad un nekādos apstākļos" neizmantos ķīmiskos ieročus pret saviem iedzīvotājiem.

"Atbildot uz ASV ārlietu ministres paziņojumiem, Sīrija atkārtoti apstiprina, ka nekad un nekādos apstākļos neizmantotu ķīmiskos ieročus pret saviem iedzīvotājiem, ja tādi ieroči būtu," ministrijas pārstāvja teikto citēja Sīrijas valsts televīzija.

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone pirmdien paziņoja, ka Amerikas Savienotās Valstis rīkosies, ja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms valstī notikošajā iekšējā konfliktā izmantos ķīmiskos ieročus.

"Tā Savienotajam Valstīm ir sarkanā līnija," sacīja Klintone žurnālistiem Prāgā pēc tikšanās ar Čehijas ārlietu ministru Karolu Švarcenbergu.

"Es netelegrafēšu, ko konkrēti mēs darīsim, ja būs ticami pierādījumi, ka Asada režīms izmanto ķīmiskos ieročus pret savu tautu, taču ir pietiekami pateikt, ka mēs noteikti plānojam rīkoties, ja kaut kas tāds notiks," norādīja ASV valsts sekretāre.

Klintone ar paziņojumu nāca klajā, kad laikraksts "New York Times" vēstīja, ka Sīrijā tiek pārvietoti ķīmiskie ieroči.

Savukārt vārdā nenosaukta Sīrijas Ārlietu ministrijas amatpersona uzstāja, ka viņa valsts "aizstāv savus iedzīvotājus pret bruņotiem teroristiem, kas ir saistīti ar [starptautisko teroristu organizāciju] "Al Qaeda", un apsūdzēja ASV un citas "zināmas valstis" par džihādistu atbalstīšanu.

Sīrijas valdošais režīms un valsts plašsaziņas līdzekļi kopš pagājušā gada marta par ārvalstu atbalstītiem teroristiem dēvē bruņotos opozīcijas nemierniekus.

1.oktobrī Sīrijas ārlietu ministrs Valids Muallems apsūdzēja Vašingtonu par baiļu sēšanu par iespējamiem ķīmiskajiem ieročiem, kas esot Sīrijas valdošajam režīmam. Muallems paziņoja, ka Vašingtona izmanto šādu propagandu, lai sasniegtu savu mērķi un gāztu režīmu.

"Kā gan būtu iespējams pašiem pret savu tautu izmantot ķīmiskos ieročus Sīrijā, ja tādi ir, - un es uzsveru vārdu ja. Tas ir joks," viņš teica intervijā televīzijā.

Jūlija beigās Damaska pirmo reizi atzina, ka tās rīcībā ir ķīmiskie ieroči. Tā draudēja tos izmantot, ja tai uzbruks ārvalstis, bet solīja nekad tos neizmantot pret saviem iedzīvotājiem.

Ekspertu aplēses liecina, ka Asada režīmam Sīrijā ir simtiem tonnu ķīmisko ieroču, kas ražoti pagājušā gadsimta 70.gados. Tiek uzskatīts, ka Sīrijai ir lielākie ķīmisko ieroču krājumi Tuvajos Austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!