Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama brīdinājis savu Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu, ka Krievijai dārgi maksās tās agresīvo darbību turpināšana Ukrainā, ziņo BBC.

Obama aicināja Krievijas prezidentu izmantot svaigu sarunu kārtu, lai rastu mierīgu situācijas atrisinājumu karam, kas Ukrainas austrumos notiek jau kopš aprīļa. Putins jau trešdien Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā tiekas ar Francijas, Vācijas un Ukrainas līderiem.

Paredzams, ka Minskas tikšanās laikā valstu vadītāji varētu vienoties par pamieru, kā arī smago ieroču atvilkšanu un demilitarizētās zonas izveidi.

Tikmēr Ukrainas austrumos turpinās sīvas kaujas - BBC žurnālisti ziņo, ka abas puses cenšoties panākt maksimālus teritoriālus panākumus pirms iespējamās miera izsludināšanas.

Agrā trešdienas rītā, sprāgstot lādiņam, pie autobusu pieturas nogalināts vismaz viens cilvēks un vairāki ievainoti. Savukārt otrdien Ukrainas armijas militārajā bāzē Kramatorskā pēc artilērijas uzbrukuma gājuši bojā vismaz četras militārprsonas un astoņi civiliedzīvotāji. Valdības pārstāvji norāda, ka raķetes šautas no Krievijas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas, taču viņi to noliedz.

Vēstīts, ka kopš konflikta sākuma bojā gājuši jau vismaz 5 400 cilvēki. Tostarp tieši pēdējo nedēļu intensīvo kauju laikā palielinājies civiliedzīvotāju upuru skaits.

Vēl otrdien Kramatorskas vizītes laikā Porošenko pieprasīja visu "ārvalstu spēku atkāpšanos no Ukrainas teritorijas". Ukraina un Rietumvalstis uzskata, ka Ukrainas austrumos karo Krievijas armijas vienības, kā arī Krievijas armijas bruņojums tiek piegādāts vietējiem kaujiniekiem. Krievija to turpina noliegt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!