Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama piektdien izziņoja direktīvu, ar kuru attiecību normalizācijas politika ar Kubu tiek formalizēta, kā arī izsludināja jaunu kārtu atvieglotajiem tirdzniecības un ceļošanas noteikumiem.

Direktīva rada oficiālu pamatu normalizācijas turpināšanai, un tās mērķis ir padarīt šo procesu neatgriezenisku.

"Šī jaunā direktīva veic konsolidāciju un būvē uz pārmaiņu pamata, kuras mēs jau esam veikuši, sekmē caurskatāmību ar to, ka tā izsakās skaidri par mūsu politiku un nodomiem, iedrošina turpmākus kontaktus starp mūsu valstīm un tautām," sacīja Obama.

Šis solis normalizāciju padara par federālu politiku, neraugoties uz to, ka Kongress nav atcēlis 50 gadus pastāvējušo tirdzniecības embargo, žurnālistiem apliecināja augsta ranga administrācijas amatpersonas.

Izmaiņas var tikt atceltas, kad jaunā administrācija stāsies pie pilnvaru pildīšanas, norādīja amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas, tomēr prezidenta direktīvas parasti paliek spēkā līdz turpmākiem rīkojumiem.

Obama atvieglojis desmitgadēm ilgos tirdzniecības un ceļošanas ierobežojumus, kurus Vašingtona bija ieviesusi pēc komunistiskā režīma nodibināšanas Kubā, un gan ASV, gan Kuba attiecīgi atvērušas savas vēstniecības Havanā un Vašingtonā.

Obama un Kubas prezidents Rauls Kastro savstarpējo attiecību atjaunošanu uzsāka 2014.gada nogalē.

Martā Obama arī apmeklēja Kubu, un tā bija pirmā ASV prezidenta vizīte komunistu kontrolētajā salā pēdējo 90 gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!