ASV prezidents Baraks Obama otrdien paziņoja, ka ar savu rīkojumu ierobežo šaujamieroču tirdzniecību ASV, tādējādi apejot Kongresu, kas līdz šim bloķējis viņa centienus panākt stingrāku ieroču aprites kontroli.

"Ieroču lobijs var par ķīlnieku turēt Kongresu, taču viņi nevar par ķīlniekiem turēt amerikāņus," emocionālā runā uzsvēra Obama. "Mums nav jāpieņem šis masu slaktiņš."

Prezidenta rīkojums vērsts pret ieroču tirgotājiem, kas līdz šim izvairījušies no oficiālas reģistrēšanās un licences saņemšanas, tostarp tas attieksies uz tirgotājiem internetā un ieroču izstādēs.

Alkohola, tabakas, šaujamieroču un sprāgstvielu kontroles birojam (ATF) uzdots precizēt savus noteikumus, lai ikvienam, kas tirgo ieročus, neatkarīgi no viņa atrašanās vietas būtu jāsaņem licence un attiecīgi jāveic pircēju pagātnes pārbaude.

Ierobežojumi neattieksies uz privātajiem darījumiem, kurus slēgs kolekcionāri.

Pārstāvju palātas spīkers Pols Raiens Obamas rīkojumu jau nosaucis par mēģinājumu iebiedēt likumpaklausīgos ieroču īpašniekus.

"Tā vietā, lai pievērstos noziedzniekiem un teroristiem, viņš vēršas pret vislikumpaklausīgākajiem pilsoņiem. Viņa vārdi un rīcība pielīdzināma iebiedēšanas formai, kas apdraud brīvību," uzsvēra Raiens.

Viņš piebilda, ka prasība licencēt visus ieroču tirgotājus ir nevajadzīga, jo jau tagad visiem, kas ar to nopelna iztiku, jāsaņem licence.

Obama centies arī aizlāpīt caurumu pašreizējā regulējumā, kas ļauj ieroču pircējiem apiet pagātnes pārbaudi, ja šujamie tiek iegādāti ar kādu fondu vai citu juridisku personu starpniecību.

Prezidenta rīkojumā paredzēts nostiprināt arī federālo informācijas sistēmu ieroču pircēju pagātnes pārbaudei, iekļaujot tajā plašākus datus par sodāmību un garīgajām saslimšanām, kā arī pieņemot darbā lielāku skaitu inspektoru pārbaužu veikšanai.

Obamas rīkojums paredz pieņemt darbā arī 200 jaunus ieroču aprites kontroles aģentus un piešķirt pusmiljardu dolāru garīgās veselības aprūpes dienestiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!