Foto: AP/Scanpix

Irānai, līdz tā spēs radīt kodolieročus, ir nepieciešama vēl vairāk nekā gadu ilgs laiks, Izraēlas televīzijā paziņoja ASV prezidents Baraks Obama. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Intervijā televīzijas kanālam "2 Channel" Obama norādīja, ka nevēlas, lai šis laika posms paliek vēl īsāks un atteicās izslēgt iespēju par militāru darbību Irānas jautājuma risināšanā.

"Mēs domājam, ka tas prasīs vairāk par gadu vai aptuveni, lai Irāna faktiski izstrādātu kodolieroci, bet mēs nevēlamies to pielaist pārāk tuvu," teica Obama. "Mans vēstījums [Izraēlas premjeram Benjaminam Netanjahu] būs tāds pats kā pirms tam: ja mēs spējam to atrisināt diplomātiski, tas ir daudz paliekošāks risinājums. Bet, ja nevaram, es joprojām paturu dienas kārtībā visas iespējas," skaidro Obama.

Vaicāts, vai tas nozīmē, ka trieciens Irānas kodolobjektiem ir reāli iespējams, Obama atbildēja: "Ja es teicu, ka visas iespējas ir dienas kārtībā, tad visas iespējas ir dienas kārtībā, un ASV rīcībā nepārprotami ir vērā ņemamas iespējas."

Irānas kodolprogrammas jautājums būs svarīgs dienas kārtības punkts martā gaidāmās Omamas vizītes Izraēlā laikā. ASV prezidents intervijā uzsver, ka ir svarīgi, lai Irāna neiegūtu kodolieročus, apdraudot Izraēlu un, iespējams, izraisot bruņošanās sacensību reģionā.

Jau vēstīts, ka Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz un uzstāj, ka tās programmai ir tikai mierīgi civili mērķi.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt urāna bagātināšanas programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!