Foto: White House

Krievijas attieksme pret saviem kaimiņiem ir "vājuma pazīme", otrdien pēc trešā Kodoldrošības samita Hāgā paziņojis ASV prezidents Baraks Obama.

"Krievija ir reģionāls spēks, kas draud dažiem no saviem tuvākajiem kaimiņiem nevis aiz spēka, bet vājuma," paziņoja Obama.

ASV prezidents norādīja, ka arī Savienotajām Valstīm ir ietekme uz saviem kaimiņiem, bet Vašingtonai nav nepieciešams tos iekarot, lai izveidotu ciešas sadarbības attiecības.

Fakts, ka Krievija ķērās pie militāra spēka un atklāti pārkāpa starptautiskās tiesības, "liecina par mazāku ietekmi, nevis lielāku", norādīja Obama.

Viņš noraidīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina apgalvojums, ka krieviski runājošie Krimā un Ukrainā ir apdraudēti, kas Maskavai kalpoja par attaisnojumu karavīru ievešanai Krimā.

"Nav nekādu pierādījumu, ka krieviski runājošie būtu jebkādā veidā apdraudēti," sacīja Obama.

ASV prezidents arī norādīja, ka Krievijas īstenotās Krimas aneksijas salīdzināšana ar Kosovas cīņu par neatkarību ir absolūti bezjēdzīga.

"Kad dzirdu analoģijas ar Kosovu (..), tas ir salīdzinājums, kam nav absolūti nekādas jēgas," norādīja Obama, kurš pirmdien Hāgā piedalījās "lielā septiņnieka" jeb G7 valstu sanāksmē, kurā G7 līderi atcēla jūnijā Sočos plānoto samitu ar Krieviju Krimas anektēšanas dēļ un pauda gatavību pastiprināt sankcijas pret Krieviju, ja tā turpinās saasināt situāciju Ukrainā.

ASV prezidents uzsvēra, ka nav vienkārša risinājuma Krimas atgriešanai Kijevas jurisdikcijā, un noraidīja spēka izmantošanu.

"Fakti ir tādi, ka Krievijas armija kontrolē Krimu. Krimā ir daudz personu, kas atbalsta šo procesu," norādīja Obama.

"Būtu negodīgi teikt, ka ir vienkāršs risinājums, lai atrisinātu to, kas jau noticis Krimā. (..) Tas, ko mēs varam, ir tiesiskie argumenti, diplomātiskie argumenti, politiskais spiediens, ekonomiskās sankcijas, kas jau ir ieviestas," norādīja Obama.

Jau vēstīts, ka Krievija kopš februāra beigām okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Pagājušo piektdien Krievijas parlaments ratificēja "līgumu" par Krimas aneksiju, un Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja attiecīgu likumu par Ukrainai piederošās pussalas uzņemšanu Krievijas sastāvā.

Starptautiskā sabiedrība ir asi nosodījusi Maskavas rīcību un atteikusies atzīt Krimas aneksiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!