Foto: AP/Scanpix

Krievijas rīcība pret Ukrainu prasa no Eiropas vienotību brīvības un demokrātijas nostiprināšanai, teikts ASV prezidenta Baraka Obamas paziņojumā saistībā ar Berlīnes mūra krišanas 25.gadadienu.

Rietumvācijas un Austrumvācijas apvienošana kļuva par vāciešu un viņu sabiedroto vienotības pierādījumu Aukstā kara laikā un atgādinājumu tam, "ka nekādas betona sienas un dzeloņdrāšu žogi nevar apturēt vienkāršo cilvēku vēlmi pēc brīvības", teikts Baltā nama izplatītajā paziņojumā.

Pateicoties tieši Berlīnes mūra krišanai, Vācija sāka spēlēt vadošo lomu Eiropā un visā pasaulē, bet Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis spēja sasniegt panākumus demokrātiskajās reformās. Kā norādīja Obama, Eiropa kļuvusi integrētāka, plaukstošāka un drošāka.

Tajā pat laikā Krievijas rīcība pret Ukrainu liecina par vajadzību pielikt papildus pūliņus vienotas, brīvas un mierīgas Eiropas izveidē. "Sienas un represīvi režīmi var pastāvēt kādu laiku, taču galu galā tie nespēs noturēties pretim vēlmei pēc brīvības un cilvēciskas cieņas, kas deg katra cilvēka sirdī," pavēstīja Obama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!