Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama pēc uzvaras otrdien notikušajās ASV prezidenta vēlēšanās trešdien uzrunāja savus atbalstītājus un sacīja, ka Savienotajām Valstīm "labākais vēl tikai nāks".

Obama runā pie savas vēlēšanu kampaņas štāba Čikāgā atgriezās pie vēlēšanu kampaņā dotajiem solījumiem cīnīties par amerikāņu vidusšķiras labklājību.

"Šajās vēlēšanās jūs, amerikāņu tauta, mums atgādinājāt - lai gan mūsu ceļš ir bijis grūts un mūsu brauciens bijis ilgs, mēs esam atžirguši. Mēs esam izcīnījuši atgriešanos," sacīja Obama. "Mēs savā sirdī zinām, ka Amerikas Savienotajām valstīm labākais vēl tikai nāks," viņš uzsvēra.

Obama sacīja, ka ir runājis ar savu sāncensi prezidenta vēlēšanās bijušo Masačūsetsas štata gubernatoru Mitu Romniju un apsveicis viņu un viceprezidenta kandidātu Polu Raianu ar smagi izcīnītu vēlēšanu kampaņu. Obama arī teica, ka cer tikties ar Romniju, lai apspriestos par to, kā "virzīt šo valsti uz priekšu".

"Mēs esam sīvi cīnījušies, bet tikai tāpēc, ka dziļi mīlam šo valsti un mums tik ļoti rūp tās nākotne," sacīja Obama. "Tuvākajās nedēļās es arī gaidu tikšanos ar gubernatoru Romniju, lai parunātu par to, kā mēs varam sadarboties, lai virzītu šo valsti uz priekšu," teica Obama.

Vēršoties pie Romnija atbalstītājiem, Obama sacīja: "Neatkarīgi no tā, vai es ieguvu jūsu balsi vai ne, es jūs esmu uzklausījis. Es no jums esmu mācījies. Jūs padarījāt mani par labāku prezidentu. Ar jūsu stāstiem un jūsu cīņām es atgriežos Baltajā namā apņēmīgāks un iedvesmotāks par vēl darāmo darbu un gaidāmo nākotni."

"Par spīti visām grūtībām, ko esam pārcietuši, un neapmierinātībai ar Vašingtonu manas cerības par nākotni ir lielākas kā jebkad agrāk. Manas cerības par Ameriku ir lielākas kā jebkad agrāk," teica Obama.

Obama pateicās savas vēlēšanu kampaņas darbiniekiem un brīvprātīgajiem, kuru centieni nodrošinājuši viņa ievēlēšanu uz otru termiņu, un nosauca viņus par "vislabāko kampaņas komandu un brīvprātīgajiem politikas vēsturē".

"Es uzskatu, ka mēs varam kopā sasniegt šo nākotni, jo neesam tik sašķelti, kā uzskata mūsu politiķi. Mēs neesam tik ciniski, kā uzskata visziņi. Mēs esam dižāki par individuālu ambīciju summu," teica Obama.

"Kopā, ar jūsu palīdzību un Dieva žēlastību, mēs turpināsim savu braucienu uz priekšu un atgādināsim pasaulei, kāpēc mēs dzīvojam dižākajā valstī uz zemes. Paldies, Amerika. Lai Dievs jūs svētī. Lai Dievs svētī šīs Savienotās Valstis," sacīja Obama, noslēdzot runu.

Obamu ar ievēlēšanu uz otru prezidentūras termiņu trešdien apsveica dažādu valstu un valdību vadītāji un citi vadoši politiķi. Starp sveicējiem bija Eiropas Savienības prezidents Hermans van Rompejs un Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu, Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers, Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, Francijas prezidents Fransuā Olands, Vācijas kanclere Angela Merkele, Ķīnas prezidents Hu Dzjiņtao un premjerministrs Veņs Dzjabao, Kenijas prezidents Mvai Kibaki, Dienvidāfrikas prezidents Džeikobs Zuma, Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu, Palestīnas pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!