Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama svētdien licis savai valdībai spert nepieciešamos soļus Irānai noteikto sankciju atcelšanas virzienā atbilstoši starp pasaules lielvarām un Teherānu jūlijā noslēgtajam līgumam.

Obamas rīkojums dots 90 dienas pēc tam, kad ANO Drošības padome bija atbalstījusi Vīnē jūlijā panākto vienošanos - tā ir robežšķirtne, kas tika apzīmēta kā "pieņemšanas diena".

"Līdz ar šo es norīkoju jūs spert visus atbilstošos soļus, lai stātos spēkā ASV saistības attiecībā uz sankcijām," teikts Obamas memorandā valsts sekretāram, enerģētikas, tirdzniecības un finanšu ministriem.

Pasākumi stāsies spēkā, kad valsts sekretārs būs apstiprinājis, ka Irāna pilda savas saistības atbilstoši jūlijā noslēgtajam līgumam, kas ir zināms ar Kopīgā vispārējā rīcības plāna (JCPOA) vārdu, norādīja prezidents.

"Šī mums visiem ir svarīga diena un kritisks pirmais solis procesā, lai nodrošinātu, ka Irānas kodolprogramma kalpo tikai un vienīgi miermīlīgiem mērķiem," paziņojumā piebilda ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Tomēr sankcijas netiks atceltas uzreiz - sankcijas netiek atceltas "pieņemšanas dienā", bet gan "īstenošanas dienā", kad Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) varēs apliecināt, ka Irāna pilnībā ir izpildījusi savu darījuma pusi.

Teherāna paudusi cerību, ka arī "īstenošanas diena" pienāks ātri, ne ilgāk kā pēc diviem mēnešiem, tomēr Vašingtona ļāvusi noprast, ka varētu paiet ilgāks laika posms.

"Mums svarīgi ir, ka tas tiek izdarīts pareizi, nevis, ka tas tiek izdarīts ātri," žurnālistiem sacīja augsta ranga administrācijas amatpersona. "Mēs nevaram iztēloties mazāk par diviem mēnešiem."

Jau vēstīts, ka pasaules lielvaras - ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija - un Irāna 14.jūlijā panāca vienošanos par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!