Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama otrdien mudināja republikāņus noraidīt viņu partijas Baltā nama kandidātu Donaldu Trampu, sakot, ka Manhetenas nekustamo īpašumu magnāts ir "drausmīgi nesagatavots" un "nepiemērots" prezidenta amatam.

"Šī nav situācija, kad ir gadījusies kāda epizodiska neveiklība. Viņiem ik dienu un ik nedēļu jādistancējas no paziņojumiem, ar kuriem viņš nāk klajā," sacīja Obama, runājot par republikāņu līderiem, arī Pārstāvju palātas spīkeru Polu Raienu un senatoru Džonu Makeinu.

"Ir jābūt brīdim, kurā jūs sakāt - tas nav cilvēks, kuru es varu atbalstīt Savienoto Valstu prezidenta amatam, pat ja viņš apgalvo, ka ir manas partijas biedrs."

Obamas spriedumi Baltā nama preses konferencē izskan laikā, kad vēl nav rimies vārdu karš starp Trampu un Irākā kritušā amerikāņu karavīra tēvu, kurš Ņujorkas miljardierim pārmeta, ka viņš "neko nav ziedojis".

Tramps arī izpelnījies nosodījumu par izteikumiem televīzijas intervijā, kuras gaitā radās iespaids - viņš nezina, ka Krievija 2014. gadā okupējusi un anektējusi Ukrainai piederošo Krimu.

"Es uzskatu, ka šis republikāņu kandidāts nav piemērots kalpot prezidenta amatā," sacīja Obama. "Es to sacīju pagājušajā nedēļā. Viņš turpina to pierādīt."

"Tas, ka viņš var uzbrukt Zelta zvaigznes ģimenei, kas nesusi ārkārtīgus upurus mūsu valsts vārdā, fakts, ka viņam, kā šķiet, nav pamatzināšanu par būtiski svarīgiem Eiropas, Tuvo Austrumu un Āzijas jautājumiem, nozīmē, ka viņš ir drausmīgi nesagatavots šim darbam."

"Ir jābūt brīdim, kurā jūs sakāt "pietiek"," vēršoties pie republikāņiem, sacīja Obama.

"Alternatīva ir, ka visa partija un Republikāņu partija faktiski atbalsta un apstiprina nostāju, kuru izklāsta Tramps. Kā es jau to teicu runā aizvadītajā nedēļā, man nešķiet, ka tā pārstāv ļoti daudzu republikāņu uzskatus."

Hilarijai Klintonei pēc Demokrātu partijas nacionālā konventa atbalsts pieaudzis par četriem procentpunktiem, un šobrīd Trampu viņa apsteidz par septiņiem procentpunktiem, liecina pirmdien publiskotie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar aptauju, kas veikta pēc televīzijas kanāla "CBS News" pasūtījuma, par Klintoni gatavojas balsot 46% vēlētāju, kamēr Trampu atbalsta vien 39%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!