Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama svētdien deva amata zvērestu uz otru prezidentūras termiņu īsā ceremonijā, kas notika Baltajā namā.

"Es svinīgi zvēru, ka uzticīgi pildīšu Savienoto Valstu prezidenta amatu un, cik vien labi iespējams, saglabāšu, aizstāvēšu un aizsargāšu Savienoto Valstu Konstitūciju, lai Dievs man palīdz," sacīja Obama Baltā nama Zilajā istabā. 

Obama deva zvērestu ASV galvenajam tiesnesim Džonam Robertsam, kurš 2009.gadā bija pieņēmis viņa amata zvērestu uz pirmo prezidentūras termiņu. Robertss skaļi nolasīja katru zvēresta rindu un prezidents to atkārtoja, turot labo roku paceltu un kreiso roku uz ģimenes Bībeles.

Nepilnu minūti ilgušās ceremonijas beigās Obama apskāva savu sievu un abas meitas.

Dažas stundas pirms tam svētdien amata zvērestu uz otru termiņu deva ASV viceprezidents Džo Baidens savā oficiālajā rezidencē. ASV Konstitūcija paredz, ka prezidents un viceprezidents dod amata zvērestu 20.janvārī. 

Zvēresta pieņemšanai Baidens izraudzījās Augstākās tiesas tiesnesi Sonju Sotomajoru, kura kļuva par pirmo latīņamerikāņu izcelsmes tiesnesi, kam amata zvērestu devis kāds no ASV prezidentiem vai viceprezidentiem.

Obama un Baidens pirmdien atkārtos zvērestu publiskā ceremonijā ASV Kapitolijā. Pēc tam ir paredzēta Obamas inaugurācijas uzruna un inaugurācijas parāde no Kapitolija uz Balto namu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!