Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama piektdien apstiprinājis automātisko budžeta izdevumu samazinājumu 85 miljardu dolāru (45,47 miljardu latu) apmērā, apsūdzot par šo soli republikāņus.

Obama parakstīja rīkojumu, ar kuriem stājas spēkā budžeta izdevumu samazinājumi, norādot, ka tam jānotiek stingrā saskaņā ar ASV likumiem.

Obama par notikušo apsūdzēja republikāņus, un brīdinājis, ka šis solis apdraudēs valsts tautsaimniecību un kavēs ekonomikas atveseļošanos.

"Es neesmu diktators. Es esmu prezidents," pavēstīja Obama, norādot, ka nevar piespiest republikāņus "izdarīt pareizās lietas" vai likt Slepenajam dienestam iebarikādēt republikāņu līderus līdz tiek panākta vienošanās. "Šie samazinājumi kaitēs ekonomikai, maksās mums darbavietas."

No šī soļa visvairāk cietīs aizsardzības joma un federālās iestādes un tajās strādājošie.

Izdevumu samazināšanas programma paredz, ka aptuveni 800 000 Aizsardzības ministrijas civilo ierēdņu vienu dienu nedēļā dosies obligātā atvaļinājumā, un viņu atalgojums tiks samazināts par 20%.

Jūras kara flote par 30 līdz 35% saīsinās laiku, ko tās kuģi pavada jūrā. Tajā pat laikā tiek atcelta otrā lidmašīnu bāzes kuģa nosūtīšana uz Persijas līci.

Paredzēts samazināt arī budžetu ASV militāro bāžu uzturēšanai un aprīkojumam, kā rezultātā tiks pārtraukta sadarbība ar atsevišķiem apakšuzņēmējiem.

Tāpat federālā valdība samazinās finansējumu skolām par summu, kas atbilst algām, kas izmaksājamas 10 000 skolotāju un 7200 speciālistu, kas aprūpē bērnus ar īpašām vajadzībām.

70 000 bērnu vecumā līdz pieciem gadiem tiks izslēgti no pirmsskolas izglītības sistēmas, tā rezultātā likvidējot vēl 14 000 darba vietu.

Finansējuma samazinājuma rezultātā vidējais laiks, ko pasažieriem, ierodoties ASV, nākas pavadīt, kārtojot imigrācijas formalitātes, lielākajās ASV lidostās varētu palielināties par 30-50%, atsevišķos gadījumos noslogotākajos periodos pārsniedzot pat četras stundas.

Transporta drošības pārvalde (TSA) iesaldēs jaunu darbinieku pieņemšanu darbā, pārtrauks virsstundu darba praksi, kā arī sūtīs darbiniekus piespiedu atvaļinājumā uz laiku līdz pat septiņām dienām.

Nacionālie veselības institūti un citi federāli finansētie zinātnieki būs spiesti atlikt vai apturēt daļu pētījumu, tostarp pētījumus hronisko slimību ārstēšanā un jaunu medikamentu un ārstniecības metožu izstrādē.

ASV Pārtikas un zāļu administrācija (FDA) arī būs spiesta ierobežot savas aktivitātes, kā rezultātā varētu paildzināties jaunu medikamentu apstiprināšanas process. Izmaiņas FDA varētu skart līdz pat 12 000 zinātnieku un studentu.

FDA būs spiesta samazināt veicamo pārbaužu skaitu par 2100, kas var veicināt ar pārtiku saistīto slimību izplatību, kā arī radīt zaudējumus ASV lauksaimniecības un pārtikas sektora uzņēmumiem.

Vairāki no ASV 398 nacionālajiem parkiem tiks daļēji vai pilnībā slēgti, tādējādi samazinot tūristu skaitu un ieņēmumus attiecīgajās pašvaldībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!