Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidenta Baraks Obama otrdien paziņoja, ka sagaida labu vēlēšanu vakaru, kā arī pateicās savam konkurentam no Republikāņu partijas Mitam Romnijam par "enerģiskas kampaņas" uzturēšanu.

Obama ASV prezidenta vēlēšanu dienu pavadīja Čikāgā, tiekoties ar brīvprātīgajiem un piezvanot dažiem no savas priekšvēlēšanu kampaņas brīvprātīgajiem, lai personīgi pateiktos par paveikto. Čikāgā notiks arī Obamas rīkotā vēlēšanu rezultātu sagaidīšanas ballīte.

"Es vēlos paust gubernatoram Romnijam apsveikumus par enerģisko kampaņu," Obama teica, piebilstot, ka "zinu, ka viņa atbalstītāji ir tikpat iesaistījušies un tikpat entuziasma pilni, un strādā tikpat smagi", kā Obamas kampaņā iesaistītie.

"Ar nepacietību gaidu vēlēšanu rezultātus un sagaidu, ka mums būs labs vakars," Obama teica žurnālistiem Čikāgā.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka atbalsts abiem kandidātiem ir līdzvērtīgs, tomēr pēdējās dienās pirms vēlēšanām nedaudz pieauga līdzšinējā ASV prezidenta pārsvars pār viņa konkurentu.

"Lai kas arī notiktu, es vēlos pateikt, cik ļoti novērtēju ikvienu, kas mani atbalstīja, ikvienu, kas manā labā ir strādājis tik smagi. Un vēlreiz vēlos apsveikt gubernatoru Romniju un viņa komandu par spraigo cīņu," teica Obama.

Obama savu izvēli izdarīja jau pagājušajā mēnesī, kļūstot par pirmo amatā esošo ASV prezidentu, kas izmantojis iepriekšējās balsošanas iespēju.

Savukārt Romnijs otrdien nobalsoja Masačūsetsas štata Belmontas pilsētā. Šajā štatā viņš bija gubernators. Pēc tam viņš devās uz Ohaio štatu, kura vēlētāju izvēle varētu būt noteicošā, kurš kļūs par nākamo ASV prezidentu.

Aplēses liecina, ka prezidenta vēlēšanu kampaņa starp Obamu un Romniju bijusi dārgākā vēsturē - abi kandidāti deklarējuši vairāk nekā divus miljardus ASV dolāru (vienu miljardu latu) lielus izdevumus priekšvēlēšanu cīņā. Vēl vairāk nekā 700 miljonus ASV dolāru (360 miljonus latu) iztērējušas Politiskās rīcības komitejas, kas vāc un tērē līdzekļus ārpus galvenajām politisko kampaņu rīkošanas grupām, jo tām liegts būt tieši saistītām ar politiskajam partijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!