Foto: AP/Scanpix
ASV prezidents Baraks Obama, tiekoties ar Ukrainas premjerministru Arsēniju Jaceņuku, trešdien paudis atbalstu Ukrainai, uzsverot, ka Krievijas iebrukums Krimā ir pretrunā starptautiskajām tiesībām.

Obama norādīja, ka Vašingtona atbalsta Ukrainas teritoriālo integritāti un aicināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu mainīt ieņemto kursu, brīdinot, ka pretējā gadījumā Maskavai būs jāmaksā augsta cena.

„Mēs esam bijuši ļoti apņēmīgi, sakot, ka būsim kopā ar Ukrainu, lai nodrošinātu, ka tiek saglabāta tās teritoriālā integritāte un suverenitāte,” sacīja Obama.

Pēc tikšanās ar Jaceņuku Obama pauda cerību, ka Vašingtonas diplomātiskie centieni nākamajās dienās liks „pārdomāt” plānus par Krimas referenduma rīkošanu.

ASV prezidents atkārtoja, ka Vašingtona neatzīs svētdien gaidāmā referenduma rezultātus.

Jaceņuks no savas puses uzsvēra, ka Ukraina „ir un paliks rietumu pasaules daļa”.

Stāvot blakus Obamam, Ukrainas premjers brīdināja Krieviju, ka viņa valdība nekad nepadosies savā cīņā par valsts suverenitāti, bet vienlaikus norādīja, ka vēlas būt labs partneris Krievijai.

Jau ziņots, ka Jaceņuks trešdien ieradās Baltajā namā, kur tikās ar Obamu.

ASV prezidents Jaceņuku, tāpat kā citus ārvalstu līderus, pieņēma Ovālajā kabinetā, kur savam viesim norādīja, ka apbrīno Ukrainas tautas drosmi protestu laikā un tagad.

Pirms došanās uz Balto namu Jaceņuks Valsts departamentā tikās ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju.

Kā jau ziņots, Krievija kopš 28.februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas, no kurām vairākas ieņemtas.

Krimas reģionālais parlaments paziņojis, ka 16.martā pussalā notiks referendums par pievienošanos Krievijai.

Ukrainas valdība un starptautiskā sabiedrība uzstāj, ka Krievijas militārās okupācijas apstākļos sarīkotais referendums būs neleģitīms un tā rezultāti netiks atzīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!