ASV prezidents Baraks Obama piektdien oficiāli paziņojis par plāniem izvest karaspēku no Irākas. ASV karaspēks no Irākas pilnībā tiks izvests līdz 2011.gada beigām, raksta ārvalstu mediji.

"Sky News"  informē, ka Obama apsolījis izvest kaujas vienības no Irākas līdz 2010.gada 31.augustam, taču valstī vēl vismaz gadu paliks 35 - 50 tūkstoši amerikāņu kareivju.

Iepriekš tika ziņots, ka palicēji palīdzēs Irākas drošības spēkiem uzturēt kārtību valstī.

"Noteikti būs sarežģīti periodi un taktiskas pielāgošanās," Obama piebielda pēc paziņojuma par karaspēka izvešanu, uzstājoties jūras kājnieku bāzē Ziemeļkarolīnā. "Bet mūsu ienaidniekiem nevajadzētu rasties šaubām par to, ka šis plāns sniedz mūsu armijai tās manevru iespējas un miltāro spēku, kas nepieciešams, lai atbalstītu mūsu Irākas partnerus un gūtu panākumus."

"Tā bija ļoti atturīga runa, jo Prezidentam nav nepieciešamības atgādināt publikai, ka vairāk nekā 4000 ASV militārpersonu zaudējušas dzīvību Irākā," komentēja "Sky News" ziņu redaktors Adams Boltons, norādot uz to, ka Obama vairākkārt uzsvēra ar armijas izvešanu saistīto drošību un piesardzību.

"Mēs rīkosimie uzmanīgi, un es konsultēšos ar mūsu sauszemes spēku komandieriem un Irākas valdību," cita starpā norādīja Obama.

Savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā Obama solīja izvest karaspēku no Irākas 16 mēnešu laikā pēc stāšanās Prezidenta amatā. Mediji aprēķinājuši, ka tagad nosauktais oficiālais izvešanas termiņš tomēr pārkāpj solījumu par diviem mēnešiem.

Arī iepriekšējā ASV prezidenta Džordža Buša administrācija bija plānojusi izvest karaspēku no Irākas līdz 2011.gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!