Foto: PantherMedia/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama trešdien Berlīnē aicināja vismaz par trešdaļu samazināt ASV un Krievijas kodolieroču arsenālu, vēsta ārvalstu masu mediji.

Prezidents Obama trešdien, apmeklējot Berlīni, teica uzrunu pie Brandenburgas vārtiem, kura aicināja samazināt kodolieroču arsenālu, vēsta CNN.

"Mēs vairs nevaram dzīvot bailēs no globālās iznīcības, bet tik ilgi, kamēr pastāv kodolieroči, mēs nevaram būt patiesi droši," teica Obama.

Obama piedāvā samazināt ASV un Krievijas taktisko kodolieroču skaitu Eiropā kā daļu no savas vīzijas, kā "panākt mieru un drošību pasaulē bez kodolieročiem".

Viņš aicina NATO sabiedrotos izstrādāt priekšlikumus, lai sasniegtu šo mērķi.

Jau ziņots, ka vairāk nekā divdesmit valstis attīstījušas savas kodolenerģētikas programmas, taču tikai dažām pieder arī kodolieroči vai arī pastāv aizdomas, ka tām varētu būt kodolgalviņas. Precīzi dati par katrai valstij piederošajām kodolgalviņām gan netiek publiskoti, taču Amerikas zinātnieku federācija aptuveni aplēsusi, cik šādu ieroču varētu būt dažādu valstu rīcībā.

Saskaņā ar šīm aplēsēm, ASV kodolgalviņu skaits ir 7650 (2150 kaujas gatavībā; 2500 – rezervē; 3000 nav lietojamas). ASV ir līdere kodolizmēģinājumu skaita ziņā, tā izmēģinājusi savus kodolieročus vairāk nekā visas citas kodolvalstis kopā. ASV ir arī vienīgā valsts, kura tur savus kodolieročus citu valstu teritorijās – NATO programmas ietvaros ASV kodolieroči ir Beļģijā, Vācijā, Itālijā, Nīderlandē un Turcijā. ASV spēj palaist kodolraķetes gan no zemes, gan no jūras, gan nomest kodolbumbas no lidmašīnas.

Savukārt Krievijas rīcībā esošo kodolgalviņu skaits ir 8420 (1720 kaujas gatavībā; 2700 – rezervē; 4000 nav lietojamas). Pēdējo gadu laikā Krievija un ASV strādā pie kodolieroču arsenāla mazināšanas. Arī Krievija var palaist savas kodolgalviņas gan no zemes, gan no jūras, gan nomest atombumbas no lidmašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!