Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama trešdien solīja, ka Japāna tiks aizsargāta ar ASV kodolvairogu, lai novērstu iespējamus kodoluzbrukumus šai ASV sabiedrotajai pēc Ziemeļkorejas veiktā trešā kodolizmēģinājuma, paziņoja Baltā nama administrācija.

Obama un Japānas premjerministrs Sindzo Abe telefona sarunā apsprieda pasākumus atbildei uz "Ziemeļkorejas starptautisko saistību ļoti provokatīvo pārkāpumu", teikts Baltā nama paziņojumā.

Ziemeļkoreja otrdien izraisīja starptautisku sašutumu, veicot pazemes kodolizmēģinājumu, kas bija trešais šīs valsts kodolizmēģinājums. ASV un Dienvidkorejas novērotāji atzina, ka šis kodolizmēģinājums bijis daudz spēcīgāks par abiem iepriekšējiem, kurus Ziemeļkoreja veica 2006. un 2009.gadā.

Obama un Abe solīja cieši sadarboties, lai panāktu stingrākas ANO sankcijas pret Ziemeļkoreju, un sadarboties pasākumos, kuru mērķis ir kavēt Ziemeļkorejas kodolraķešu un ballistisko raķešu programmas.

Obama apliecināja, ka Savienotās Valstis stingri apņemas aizsargāt Japānu, tostarp ar savu kodolvairogu.

Abe plāno šomēnes apmeklēt Vašingtonu, lai tiktos ar Obamu.

Japānas premjeram trešdien bija telefonsaruna arī ar Dienvidkorejas prezidentu Lī Mjungbaku, un viņi vienojās, ka centīsies panākt stingrākas sankcijas pret Ziemeļkoreju.

ANO Drošības padome otrdien pieņēma paziņojumu, kurā stingri nosodīja Ziemeļkorejas sarīkoto kodolizmēģinājumu un brīdināja, ka nekavējoties sāks izstrādāt jaunus pasākumus pret Phenjanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!