Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama un Afganistānas prezidents Hamids Karzajs, piektdien tiekoties Baltajā namā Vašingtonā, pieļāva, ka Savienoto Valstu karaspēks varētu palikt Afganistānā arī pēc 2014.gada, kad no šīs valsts paredzēts izvest ārvalstu spēku kaujas vienības.

Kopīgā paziņojumā, kas tika izplatīts pēc tikšanās, Obama un Karzajs norāda, ka abas puses apspriež iespējas noslēgt divpusēju drošības līgumu, kurš definētu, kā ASV bruņotie spēki turpinās atbalstīt Afganistānas bruņotos spēkus pēc 2014.gada.

Paziņojumā teikts, ka ASV un Afganistānas prezidenti "apsprieduši [ASV spēku] klātbūtni [Afganistānā] pēc 2014.gada, kas būtu ilgtspējīga".

Šie ASV spēki turpinātu atbalstīt "spējīgus un efektīvus Afganistānas Nacionālos drošības spēkus..kas turpinātu izdarīt spiedienu uz "Al Qaeda" un tās sabiedroto paliekām", sacīts paziņojumā.

"Jebkāda ASV [bruņoto spēku] klātbūtne [Afganistānā] pēc 2014.gada, ASV spēku tiesiskā aizsardzība un sadarbība drošības jomā starp abam valstīm tiks noteikta Divpusējā drošības līgumā," piebilsts paziņojumā.

"ASV atkārtoti apstiprināja, ka tās nevēlas pastāvīgas bāzes Afganistānā," uzsvērts paziņojumā.

Preses konferencē pēc tikšanās Obama teica, ka ASV spēki Afganistānā uzņemsies "atbalsta lomu" jau sākot no šā gada pavasara.

"Sākot no šī pavasara, mūsu karavīriem būs atšķirīga misija - apmācība, konsultēšana, palīdzības sniegšana afgāņu spēkiem. Tas būs vēsturisks brīdis un vēl viens solis uz pilnīgu Afganistānas suverenitāti," sacīja ASV prezidents.

Viņš uzsvēra, ka šāda misija amerikāņu spēkiem sāksies nedaudz ātrāk nekā plānots, jo Afganistānas spēki ir demonstrējusi ļoti labu progresu" . Iepriekš bija plānots, ka tas notiks vasarā.

Lai gan jau ilgstoši tika pieņemts, ka amerikāņu spēki paliks Afganistānā arī pēc ārvalstu spēku kaujas vienību izvešanas 2014.gadā, pēdējā laikā ASV aizvien vairāk izskan aicinājumi Savienoto Valstu spēkus izvest pilnībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!