Foto: AFP/Scanpix

Ja Krievija nemainīs savu destruktīvo darbību, pret to var tikt noteiktas jaunas sāpīgas sankcijas, kas skars konkrētas ekonomikas nozares, piektdien kopīgā preses konferencē pēc tikšanās Baltajā Namā paziņojis ASV prezidents Baraks Obama un Vācijas kanclere Angela Merkele.

"Mūsu mērķis nav Krieviju sodīt, mūsu mērķis ir pamudināt Krieviju izraudzīties labāku kursu," uzsvēris Obama.

"Mēs atbalstām pašreizējo Ukrainas valdību un gribam, lai 25.maijā paredzētās vēlēšanas notiktu," piebildusi Merkele.

Pie iespējamā šādu pasākumu plāna jau strādājuši ASV un Eiropas eksperti. Domājams, ka šādas sankcijas varētu skart finanšu, enerģētikas un kalnrūpniecības nozares.

Vācijas kanclerei jāsaskaras ar spiedienu no ietekmīgiem biznesa grupējumiem, kas raizējas, ka tālākas sankcijas varētu kaitēt to ciešajiem sakariem ar Krieviju. Paredzams, ka ASV vērīgi sekos Eiropas soļiem, lai raudzītos, vai piekāpšanās biznesa interesēm neietekmē sankciju efektivitāti.

Kā norādījis ASV prezidents, jāņem vērā, ka dažas Eiropas Savienības valstis ir jutīgākas pret iespējamajiem Krievijas atriebības soļiem.

Obama arī brīdinājis Krieviju attiecībā uz prokrievisko kaujinieku sagūstītajiem Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotājiem Ukrainas austrumos, tostarp četriem vāciešiem. "Viņi tika demonstrēti medijiem uz spiesti sniegt paziņojumus ieroču stobru priekšā. Tas ir apkaunojoši un nepiedodami. Krievijai ir jādarbojas, lai nekavējoties panāktu viņu atbrīvošanu," viņš uzsvēris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!