Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama un Vācijas kanclere Angela Merkele telefona sarunas laikā "humānās palīdzības" konvoja iebraukšanu Ukrainas teritorijā nosauca par provokāciju, atsaucoties uz Baltā nama ziņojumu vēsta "Associated Press".

Saskaņā ar ziņojumu, Obama un Merkele izteikuši viedokli, ka "konvoja nosūtīšana uz Ukrainu bez Ukrainas varas iestāžu atbalsta ir provokācija un suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpums." Viņi uzskata, ka "Krievijai jāizved konvojs no Ukrainas teritorijas un jāpieņem nosacījumi, kas iepriekš izskanējuši no Ukrainas puses."

Merkele un Obama aicinājuši Krieviju parcel karaspēku no Ukrainas robežas, izvest tehniku un personālu no Ukrainas teritorijas, kā arī pārtraukt personāla un militārās tehnikas plūsmu uz Ukrainas austrumiem. "Ir svarīgi, lai abas puses pārtrauktu uguni, slēgtu robežas un efektīvi monitored to," teikts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka 14. augustā smagās automašīnas ar Krievijas "humāno palīdzību" piebrauca pie Ukrainas robežas, taču to šķērsoja tikai pēc nedēļas. Ukrainas Drošības dienests (UDD) Krievijas konvoja iebraukšanu Ukrainas teritorijā nodēvējis par "tiešu iebrukumu", bet Ukrainas Ārlietu ministrija nosaukusi par "starptautisko normu pārkāpumu".

Krievija 11.augustā paziņoja par humānās palīdzības konvoja nosūtīšanu uz Ukrainu, kas esot saskaņots ar Sarkano Krustu. Paziņojums izraisīja pamatīgu apjukumu un neskaidrības, kas un vai sūta humāno palīdzību Ukrainai. Palīdzības konvoju nepavadīšot Krievijas karavīri, vēlāk paziņoja Vladimira Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs.

Rietumos un Ukrainā ir bažas, ka humānās misijas aizsegā Krievija varētu mēģināt ievest Ukrainā karavīrus un ieročus. NATO atzīst, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir iespējams.

Ukrainas valdība informējusi, ka, aizbildinoties ar "humāno misiju", Ukrainā mēģinājuši iekļūt "Krievijas miera uzturētāji".

"Uz Ukrainas robežu virzījās milzīgs konvojs, ko pavadīja Krievijas karavīri un tehnika, kas it kā bijis saskaņots ar Sarkanā Krusta komiteju. Bija jāiebrauc humānajai kolonnai ar miera uzturētājiem, acīmredzot, lai izprovocētu pilna mēroga konfliktu," skaidrojis Ukrainas prezidenta administrācijas pārstāvis Valērijs Čalijs.

9.augustā Krieviju neizmantot "humāno palīdzību" par ieganstu iebrukumam Ukrainā, brīdināja Lielbritānija un ASV.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko10.augustā norādījis, ka "Ukraina ir gatava pieņemt humāno palīdzību, bet tikai tad, ja šī misija būs starptautiska un bez militāristu klātbūtnes. Tai jānāk tikai caur Ukrainas robežsargu kontrolētiem robežpārejas punktiem un Ukrainas karavīru pavadībā, lai garantētu misijas drošību," norādījis prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!