Foto: Reuters/Scanpix

ASV Kongresa augšpalāta Senāts ar nelielu balsu vairākumu veselības ministra amatā piektdien apstiprināja ASV prezidenta Donalda Trampa virzīto Tomu Praisu, kurš ir ass iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas laikā pieņemtās veselības aprūpes sistēmas jeb tā sauktās "Obamacare" kritiķis.

Praiss, kurš ir republikāņu kongresmenis no Džordžijas štata, amatā tika apstiprināts stingri partijiskā balsojumā, 52 republikāņiem balsojot "par", bet 47 demokrātiem iestājoties pret viņa kandidatūru.

Izvirzot Praisa kandidatūru, Tramps janvārī slavēja viņu kā "ārkārtīgi kvalificētu, lai vadītu mūsu apņemšanos atcelt un aizvietot "Obamacare" un ieviest pieejamu un sasniedzamu veselības aprūpi ikvienam amerikānim".

Savukārt demokrātu senatori debašu laikā iebilda pret Praisu, norādot, ka viņš kaitēs miljoniem amerikāņu, kuri ir atkarīgi no Obamas ieviestās sistēmas.

"Kongresmeņa Praisa biogrāfija parāda, ka viņam partijas un korporatīvās intereses ir pirms mūsu ģimeņu veselības un ekonomiskās labklājības," uzsvēra Elizabete Vorena, kas pārstāv demokrātu kreiso spārnu.

Viņa paziņoja, ka amerikāņi ir pelnījuši ministru, kas "palīdzēs vēl vairāk amerikāņiem saņemt kvalitatīvu, pieejamu veselības aprūpi, ne tādu, kurš atbalsta tās atņemšanu, atceļot Pieejamās aprūpes likumu bez aizstāšanas".

Demokrātu senators Rons Vaidens norādīja, ka Praisa kandidatūra ir referendums par veselības aprūpes nākotni Amerikā.

Jautājums ir par to, "vai Savienotās Valstis atgriezīsies tumšajos laikos, kad veselības aprūpe darbojās tikai veselo un bagāto labā", viņš paziņoja.

Apstiprināšanas procesa laikā Praiss ticis vainots par iekšējās informācijas ļaunprātīgu izmantošanu darījumos, pērn iegādājoties akcijas medicīnas aprīkojuma kompānijā, tieši pirms Kongresa Pārstāvju palātā tika iesniegts likumprojekts, kas šai firmai nāktu par labu.

Praiss ir noliedzis jebkādus pārmetumus.

2010.gadā pieņemtā Pieejamās aprūpes likuma (Affordable Care Act) mērķis bija nodrošināt veselības aprūpi miljoniem amerikāņu, kuriem to nenodrošina ne valsts apdrošināšana, ne darba devēji. Republikāņi uzskata, ka šī sistēma nozīmē dārgu virzību uz socializētu Eiropas stila medicīnisko aprūpi.

ACA tomēr panāca vairāk nekā 20 miljonu cilvēku pievienošanu veselības apdrošināšanai, samazinot amerikāņu īpatsvaru bez šīs apdrošināšanas no 16 % 2010. gadā līdz 8,9 % pērn.

ACA lielā mērā balstās uz prasību, ka visiem amerikāņiem jāapdrošina veselība, kā arī uz federālu subsīdiju nodrošināšanu tiem, kuri nevar to atļauties. Republikāņi uzskata, ka pirmā prasība ir ar pārmērīgu piespiedu raksturu, savukārt otrās īstenošana izmaksā pārāk dārgi.

"Obamacare" atcelšana ir viena no republikāņu, kuri kontrolē abas Kongresa palātas, prioritātēm. Lai arī republikāņi ir solījuši aizstāt esošo sistēmu ar citu, detaļas par savu plānu viņi vēl nav snieguši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!