Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija otrdien iesniedza ilgi gaidīto plānu, kā slēgt ASV armijas cietumu Gvantanamo, paziņojušas administrācijas amatpersonas.

Kā pavēstīja Obama, Gvantanamo cietums kaitē Amerikas tēlam ārvalstīs un grauj, nevis stiprina tās nacionālo drošību. "Daudzus gadus bija skaidrs, ka cietums Gvantanamo līcī neveicina mūsu nacionālo drošību. Tas grauj to," uzrunā Baltajā namā pavēstīja Obama. "Tas ir par mūsu vēstures nodaļas aizvēršanu. Tas atspoguļo mācību, kādu mēs esam guvuši pēc 11.septembra, mācību, kurai mūs jāvada uz priekšu," uzsvēra ASV prezidents.

Pēc viņa teiktā, cietuma slēgšana likvidēs propagandas līdzekli, kā arī ietaupīs ASV 85 miljonus dolāru gadā. Plāns ietver 13 potenciālās vietas ASV teritorijā, uz kurieni pārcelt cietumniekus, taču konkrētas vietas netiek minētas.

Šogad no Gvantanamo uz citām valstīm tiks pārcelti 35 ieslodzītie, kas atlikušo cietumnieku skaitu atstāj mazāk par 60. Kā uzskata Obama, viņus var droši turēt ieslodzījumā ASV teritorijā.

Gvantanamo slēgšana un cietumnieku pārvietošana izmaksās no 290 līdz 475 miljoniem dolāru. Atlikušo cietumnieku turēšana ASV teritorijā izmaksās par 65 līdz 85 miljoniem mazāk nekā Kubas bāzē, kas nozīmē, ka izmaksas atmaksāsies trīs līdz piecu gadu laikā, pavēstīja administrācijas amatpersona.

Cietums Gvantanamo bāzē Kubā tika atvērts 2002.gadā, un tajā tika ieslodzītas personas, kas aizturētas toreizējā ASV prezidenta Džordža Buša sāktajā "karā ar terorismu".

Tajā ieslodzītie tika uzskatīti par "ienaidnieka kaujiniekiem" un viņiem tika liegtas ASV pastāvošās tiesības. Daudzi gadiem ilgi tur tika turēti bez apsūdzību izvirzīšanas un tiesas.

Obama par nodomu slēgt Gvantanamo cietumu paziņoja vēl 2009. gadā, stājoties prezidenta amatā, tomēr šiem plāniem līdz šim nav bijis lemts īstenoties Kongresa pretestības dēļ, kas iebilst pret ieslodzīto izvietošanu ASV cietumos.

Kopš cietuma darbības sākuma tajā ir bijuši ieslodzīti 780 cilvēki. Šobrīd tajā atrodas 91 ieslodzītais. ASV vēlas, lai citas valstis uzņemtu daļu cietumā ieslodzīto personu, tomēr apmēram 50 tajā ieslodzīto tiek uzskatīti par pārāk bīstamiem, lai jebkad tiktu atbrīvoti.

Pentagons pērn nosūtīja ekspertu komandu, kurai bija jāizvērtē vietas, kur šos ieslodzītos varētu izvietot pēc cietuma slēgšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!