Foto: Kadrs no video
Zinātnieku grupa apgalvo, ka ir atklājusi pasaulē lielāko vulkānu, kas ir daudzas reizes lielāks par līdz šim zināmajiem un ierindojas starp Saules sistēmas varenākajiem, vēsta raidsabiedrība CNN.

Milzu zemūdens vulkāns, kas nodēvēts par Tamumasifu (Tamu Massif) atrasts Klusajā okeānā aptuveni 1600 kilometrus uz austrumiem no Japānas, paziņoja pētnieku grupas vadītājs – Hjūstonas Universitātes profesors Viljams Sagers.

Tamumasifa platībā līdzinās ASV Ņūmeksikas štatam un tas pieskaitāms pie Saules sistēmas planētu lielākajiem vulkāniem. Tas aizņem vairāk nekā 310 tūkstošu kvadrātkilometru lielu platību.

Salīdzinājumam - par pasaulē lielāko aktīvo vulkānu uzskatītais Maunaloa Havaju salās aizņem aptuveni 5200 kvadrātkilometru platību, norāda CNN.

"Tā forma atšķiras no jebkura cita uz Zemes atrastā zemūdens vulkāna. Ļoti iespējams, ka tas var dot mums dažas norādes par to, cik lieli var izveidoties vulkāni," stāsta Sagers.

Varenais vulkāns varētu būt 145 miljonus gadu sens, bet neaktīvs kļuvis dažus miljonus gadu pēc tā dzimšanas, skaidro CNN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!