Foto: Reuters/Scanpix
Kalifornijas štatā esošā Oklendas osta, kas ir piektā noslogotākā ASV jūras osta, trešdien pārtrauca darbību pret Volstrītu vērstu protestu dēļ.

Oklendā trešdien notika vietējās kustības "Occupy Oakland" ("Okupēt Oklendu") rīkoti protesti un streiks, kuram pievienojās simtiem pilsētas darbinieku, ieskaitot skolotājus. Protestu laikā notika arī daži vandalisma akti pret slēgtām banku filiālēm pilsētas centrā.

Pēc dienas gaitā notikušajiem protestiem, kas pārsvarā bija mierīgi, trešdienas vakarā protestētāji devās gājienā uz ostu.

Reaģējot uz ziņām par gaidāmo gājienu, Oklendas ostas pārvalde jau pēcpusdienā nosūtīja savu galveno biroju darbiniekus uz mājām, lai garantētu viņu drošību un iespēju izmantot transportu, kuru protestētāji vēlāk varētu bloķēt. Osta apturēja savas jūras operācijas, bet solīja tās atjaunot, kad būs droši to darīt.

Tūkstošiem cilvēku trešdien izgāja demonstrācijās Oklendas centrā, atbalstot streiku, kas tika izsludināts pēc pagājušajā nedēļā notikušām policijas un protestētāju sadursmēm.

Sadursmes pagājušonedēļ izcēlās, kad policija lietoja asaru gāzi, lai izklīdinātu protestētāju nometni. Policijas izšauta asaru gāzes kārba nopietni ievainoja galvā 24 gadus vecu atvaļinātu jūras kājnieku Skotu Olsenu, kurš vēl turpina veseļoties kādā Oklendas slimnīcā.

Olsena ievainošana izvirzīja Oklendu pret Volstrītu vērsto protestu centrā un izprovocēja jaunas demonstrācijas arī citur ASV.

Protesti trešdien notika arī citās ASV lielpilsētās. Policija Filadelfijā aizturēja deviņus demonstrantus, kas rīkoja sēdstreiku ASV lielākās kabeļtelevīzijas firmas "Comcast" biroja vestibilā. Ņujorkā apmēram 100 armijas veterāni uniformās devās gājienā uz pilsētas biržu, kuru apsargāja policija. Bostonā augstskolu studenti un arodbiedrību biedri devās gājienā uz "Bank of America" birojiem, protestējot pret studentu parādu krīzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!