Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas krīzes dēļ Francijas prezidents Fransuā Olands otrdien atlicis karakuģa "Mistral" piegādāšanu Krievijai "līdz tālākiem paziņojumiem".

"Republikas prezidents uzskata, ka pašreizējā situācija Austrumukrainā joprojām neatļauj pirmā karakuģa piegādāšanu," paziņoja prezidenta birojs.

Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Jurijs Borisovs vienlaikus paziņojis, ka viņa valsts šobrīd neplāno vērsties tiesā pret Franciju.

"Mēs gaidīsim pacietīgi. Patlaban mēs nekur ar prasībām neesam vērsušies. Viss ir rakstīts līgumā. Mēs rīkosimies atbilstoši līguma formulējumiem kā visi civilizēti cilvēki," norādīja viceministrs.

Francija 2011.gadā piekrita uzbūvēt un pārdot Krievijai divus "Mistral" klases desantkuģus. Atbilstoši sākotnējam plānam pirmo kuģi bija paredzēts piegādāt oktobrī vai novembrī, bet otro - 2015.gadā. Taču, ņemot vērā situāciju Ukrainā, Francija tika pakļauta lielam starptautiskās sabiedrības spiedienam attiecībā uz šo darījumu, un septembrī tā atlika pirmā "Mistral" klases kuģa piegādi.

Francijai priekšā ir grūta izvēle. Līguma laušana tai izmaksātu miljardiem dolāru un apdraudētu daudzas darbvietas, bet kuģu piegāde Krievijai, visticamāk, izpelnīsies asu NATO kritiku un pastiprinās bažas Polijā un Baltijas valstīs.

Saskaņā ar mediju ziņoto Krievija ir brīdinājusi Franciju, ka tai būs jāsakaras ar nopietnām sekām, ja tā līdz novembra beigām nepiegādās Krievijai pirmo no diviem "Mistral" kuģiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!