Francijas prezidents Fransuā Olands kopā ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli ceturtdien devušies uz Kijevu, lai piedāvātu jaunu iniciatīvu Ukrainas krīzes izbeigšanai. Savukārt piektdien abi Eiropas lielvalstu līderi Maskavā tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ziņo "Local.fr".

Tikmēr jau ceturtdienas pusdienlaikā Ukrainā pārrunāt konflikta izbeigšanas iespējas ieradās ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, vēsta "Al Jazeera". Kerijs ar Porošenko pārrunājot iespējamo ASV ieroču piegādi Ukrainas armijai. ASV prezidents Baraks Obama līdz šim pret to ir iebildis, bet, saasinoties konfliktam Ukrainā, Baltajā namā manāmas viedokļu maiņas, raksta medijs.

Arī Olanda un Merkeles plāns paredz rast konfliktam risinājumu. "Diplomātija nevar ilgt mūžīgi. Nevar teikt, ka mēs neesam darījuši visu lai sargātu mieru, bet miers pie Eiropas robežām ir apdraudēts. Ukrainā ir karš," ierodoties Ukrainā, skaidroja Olands.

"Mēs domājam, ka karš ir priekš citiem - ne mūsu paaudzei, bet mūsu vecvecākiem. Bet dažu stundu lidojuma attālumā no Francijas vīrieši un sievietes mirst katru dienu. Tur ir smagie ieroči, artilērijas apšaudes, notiek karadarbība."

Francijas prezidents norāda, ka sankcijas pret Krieviju ir izrādījušās pārāk vājas, lai izbeigtu karadarbību, tāpēc viņš kopā ar Merkeli ir radījuši jaunu iniciatīvu, lai pārtrauktu karu Ukrainas austrumos.

Maskava gan noliedz Rietumvalstu apsūdzības armijas sūtīšanā uz Ukrainu, kā arī Austrumukrainas teroristu bruņošanu. Tikmēr konfliktā kopš pagājušā gada aprīļa bojā gājuši jau vairāk nekā 5 100 cilvēki, no kuriem aptuveni 220 pēdējo nedēļu laikā, ziņo ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!