Foto: AP/Scanpix

Irāna ir bankrotējusi, un tāpēc režīms plāno drastiskus pasākumus, lai uzturētu tautsaimniecību pie dzīvības, trešdien žurnālistiem Parīzē pavēstīja Irānas opozīcijas organizācijas "Zaļais vilnis" dibinātājs Amirs Huseins Džahanšahi.

Džahanšahi paziņojums balstīts uz slepenu Irānas Centrālās bankas dokumentu.

"Esmu nolēmis publiskot šos dokumentus, jo tie skar visu irāņu dzīves, apliecina katastrofālo situāciju valstī un vēsta par režīma sagatavotajiem pēcvēlēšanu notikumiem," skaidroja aktīvists.

Džahanšahi publiskotais Centrālās bankas dokuments datēts ar 4.aprīli, un tas ticis izsūtīts augstākajām valdības amatpersonām.

Irānā, kur piektdien notiks prezidenta vēlēšanas, ir augsta inflācija. Savukārt nacionālā valūta - riāls - kopš 2012.gada, kad ASV un Eiropas Savienība (ES) noteica jaunas sankcijas, zaudējusi vairāk nekā divas trešdaļas vērtības.

Tikmēr importēto preču cenas spēji pieaugušas, liekot daudziem patērētājiem izvēlēties Irānas ražojumus.

Publiskotajā dokumentā teikts, ka Centrālajai bankai nepieciešami 500 000 miljardi riālu (21,1 miljards latu), lai nodrošinātu atbalstu finanšu grūtībās nonākušajām bankām.

Dokumentā arī atklāts, ka bezdarba līmenis 15 līdz 29 gadus vecu cilvēku vidū Irānā ir 38,8%.

Tikmēr Irānas Augstākās nacionālās drošības padomes dokumentā, kas datēts ar 10.aprīli, teikts par 20% nodokli banku kontiem, kā arī lasāms par ierosinājumu noteikt pārtikas devas un panākt, ka banku uzraudzība tiek atkal nodota Revolūcijas sardzes pārziņā.

"Valsts ir bankrotējusi," pārliecināts Džahanšahi. "Un režīms vēlas, lai tauta maksātu, lai gan tas radījis šo situāciju, finansējot teroristiskās kustības un cenšoties uzbūvēt atombumbu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!