Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidenta Vladimira Putina dzīves veidu var pielīdzināt tam, kā dzīvo Persijas līča valstu monarhi un pārmērīgi grezni oligarhi, uzskata Krievijas opozicionāri. Otrdien publiskotā ziņojumā opozicionāri norāda uz labumiem, kurus savā valdīšanas laikā bauda Putins.

Ziņojuma autori - Kremļa kritiķis un bijušais vicepremjers Boriss Ņemcovs un kustības "Solidaritāte" biedrs Leonīds Martinjuks to nosaukuši "Verga dzīve uz galeras", kā Putins reiz esot raksturojis savu prezidenta dzīvi, vēsta radio "Brīvā Eiropa". Autori norāda, ka 12 gadu laikā, kurus Putins atrodas Krievijas varas virsotnēs, krietni ir pieaudzis labumu apjoms, ko saņem prezidents.

Ziņojumā norādīts, ka prezidenta rīcībā ir 20 rezidences un dučiem luksusa lidmašīnu un automašīnu. Autori apgalvo, ka greznā dzīvesveida dēļ Putins "maniakāli turas pie varas".

Putina rezidenču, lidmašīnu, jahtu un automašīnu fotogrāfijas ir apskatāmas ziņojumā.

Nodot visu šo valsts īpašumu vienas personas rīcībā ir "amorāli" un "krimināli", ziņojuma prezentācijas pasākumā uzsvēra Ņemcovs.

"Es nepiekrītu uzskatam, ka kontrolēt un uzturēt šādu valsts īpašumu viena cilvēka ērtībām ir normāli. Es domāju, ka tas ir amorāli, tas ir krimināli un tas nav pieņemami nabadzīgā valstī," radio "Brīvā Eiropa" citē Ņemcovu.

Turklāt viens cilvēks bauda šos labumus, kamēr vairāk nekā 20 miljoni cilvēku valstī "knapi savelk galus kopā", ziņojumā norāda autori.

Deviņas no 20 pieejamajām rezidencēm Putina varas gados tika iekļautas oficiālo prezidenta rezidenču sarakstā. Turklāt dažu rezidenču atjaunošana, to skaitā arī cara laika pils pie Sanktpēterburgas, ir izmaksājusi desmitiem miljonus dolāru, norādīts ziņojumā.

Putina rīcībā ir 43 lidmašīnas, 15 helikopteri, četras jahtas un liels daudzums automašīnu. Turklāt lidmašīnu vērtība vien esot aptuveni miljards dolāru (aptuveni 554,3 miljoni latu).

Prezidents sev nav liedzis arī ekskluzīvus pulksteņus. Ziņojumā norādīts, ka prezidentam ir 11 dārgu pulksteņu kolekcija 687 000 dolāru (308 806 latu) vērtībā, aptuveni sešas reizes pārsniedzot prezidenta gada algu. Ziņojuma autori norāda, ka pulksteņi ir Putina privātais īpašums, kas liecinot par korupciju.

Kremlis vēl nav oficiāli reaģējis uz otrdien publiskoto ziņojumu. Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs iepriekš laikrakstam "Komersant" norādījis, ka rezidences, lidmašīnas un automašīnas ir valsts īpašums, kuru likumīgi izmanto prezidents.

Autoriem sarežģījumi radušies ar ziņojuma publicēšanu, izrādās, bijis "ārkārtīgi grūti" atrast izdevēju. Tie acīmredzot baidījās no amatpersonu atriebības par palīdzību izplatīt informāciju, norāda "Solidaritātes" pārstāve Olga Šorina.

Ziņojums ir pavairots 5000 eksemplāros, bet autori cer uz tā plašāku izplatību globālajā tīmeklī, vēsta "Brīvā Eiropa".

Ziņojumu par Putina grezno dzīvesveidu var apskatīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!