Foto: AP/Scanpix

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns sestdien paziņojis, ka Budapešta aizstāvēs Poliju pret Eiropas Savienības (EK) sankcijām, ar kurām Brisele piedraudējusi, ja Varšava neapturēs iecerēto tiesu sistēmas reformu.

"Inkvizīcijas uzbrukums Polijai nekad neizdosies, jo Ungārija izmantos visus Eiropas Savienībā (ES) pieejamos tiesiskos līdzekļus, lai izrādītu solidaritāti ar poļiem," uzstājoties ar runu Rumānijā, uzsvēra Orbāns.

Aicinot uz "patriotisko pārvaldību", lai pretotos Briselei, viņš norādīja, ka Polija, tāpat kā Ungārija, kļuvusi par EK iebiedēšanas upuri.

Orbāns atsaucās uz viņa valdības pasūtītās aptaujas rezultātiem, kas liecina, ka Eiropas līderi nerēķinās ar sabiedrības viedokli tādos jautājumos kā imigrācija, cenšoties Austrumeiropas valstīm uzspiest imigrantiem labvēlīgu politiku.

"Kad politiskā elite vēršas pret savu tautu, tai vienmēr nepieciešams inkvizitors, kas uzbrūk tiem, kuri runā pretī," norādīja Ungārijas premjers, inkvizitora lomā attēlojot EK viceprezidentu Fransu Timmermansu.

Viņš piebilda, ka Timmermansam uzticēti "centieni vājināt patriotiskās valdības" un ka šobrīd par viņa mērķi kļuvusi Polija.

Orbāns atkārtoti norādīja, ka pašreiz Eiropas galvenā problēma ir imigrācija.

"Vai Eiropu apdzīvos eiropieši? Vai Ungāriju apdzīvos ungāri, Vāciju vācieši, Franciju franči, Itāliju itāļi? Kas dzīvos Eiropā?" retoriski vaicāja Ungārijas valdības vadītājs.

Viņš uzsvēra, ka Briselei nav taisnība, pieprasot solidaritāti tādos jautājumos kā piespiedu kvotas patvēruma meklētāju pārdalīšanai par ES dalībvalstīm.

"Mēs nekad nevarēsim solidarizēties ar idejām un ļaudīm, kuru mērķis ir mainīt mūsu dzīvi. Mēs nevaram izrādīt tādu solidaritāti, jo zaudēsim savu identitāti, norādīja Orbāns.

Viņš piebilda, ka Ungārija cīņā ar nelegālās imigrācijas viļņiem pēdējo gadu laikā bijusi spiesta iztērēt 260 miljardus forintu (vairāk nekā 850 miljonus eiro), taču ES nav solidarizējoties piedāvājusi kādas kompensācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!