Rekordspēcīgs orkāns "Patrīcija" sestdienas rītā traucās pāri Meksikas rietumiem, izraujot no zemes kokus ar saknēm un izraisot dažus zemes nogruvumus, tomēr līdz šim postījumi ir krietni mazāki nekā varētu gaidīt no tik spēcīgas vētras, paziņoja vietējās amatpersonas.


Varas iestādes veica piekrastes iedzīvotāju un tūristu evakuāciju, kā arī slēdza ostas, lidostas un skolas vairākos štatos pirms orkāns sasniedza Halisko štatu.

"Patrīcija" dažas stundas pirms sauszemes sasniegšanas bija attīstījusies par spēcīgāko orkānu, kāds jebkad ir reģistrēts, radīja bažas par lielu upuru un postījumu skaitu.

Tomēr nepilnas piecas stundas pēc tam, kad orkāns sasniedza sauszemi, Meksikas prezidents Enrike Penja-Njeto televīzijā pārraidītā uzrunā tautai teica, ka pirmā saņemtā informācija "apliecina, ka postījumi ir bijuši mazāki nekā gaidāms no tāda spēcīguma orkāna".

Savukārt laikraksts "The Guardian" vēsta, ka lielo nokrišņu daudzuma dēļ iespējami zemes nogruvumi, par kuriem brīdinājis arī Meksikas prezidents.

Viņš aicināja Meksikas iedzīvotājus palikt apmetnēs, vienlaikus brīdinot, ka "Patrīcija" joprojām rada draudus ar spēcīgu lietu, kas gaidāms Klusā okeāna piekrastē, kā arī Meksikas ziemeļaustrumu un centrālajā daļā.


Virzoties tālāk pa sauszemi "Patrīcija" zaudēja savu spēku, vēja ātrumam nokrītoties līdz otrās kategorijas orkāna līmenim, bet tiek prognozēts, ka tā pavājināsies līdz tropiskas vētras līmenim.

Meksikas Nacionālā Laikapstākļu komisija brīdināja, ka "Patrīcija" ir "tik liela un intensīva", ka varētu šķērsot visu valsti, sasniegt Meksikas līci un ASV sauszemi.

Kā vēstīja aģentūra "Reuters", viesuļvētra "Patrīcija", kas piektdienas vakarā pietuvojusies Meksikas Klusā okeāna piekrastei, raksturota kā viena no visspēcīgākajām vētrām, kas līdz šim reģistrēta. Vētra sasniegusi tādu spēku, ka vējš noliecis kokus līdz zemei un pat pārvietojis automašīnas.

Vētras maksimālais vēja stiprums ir 305 kilometri stundā, mikroblogošanas vietnē "Twitter" vēsta ASV Nacionālais viesuļvētru centrs (NHC).

Varas iestādes pagaidām ziņo tikai par lauztiem kokiem. Cita veida informācija par vētras radītajām sekām nav zināma.

Kā ziņo aģentūra "Reuters," vētra sasniegusi arī tūristu iecienīto pludmali Puerto Vallarta, kur vētras draudu dēļ evakuēti aptuveni 15 000 tūristu. Daļa no pilsētas ir applūdusi.

"Vējš patiešām ir ļoti stiprs. Tas ir apbrīnojami, pat mašīnas vējā kustas," aģentūrai sacījusi Laura Barajas, 30 gadus vecā viesnīcas darbiniece, kas strādā netālu no Manzanillo ostas, tuvu vietai, kur viesuļvētra sasniegusi piestātni.

Metereologi prognozē, ka vētra varētu radīt katastrofālas sekas.

Savukārt Meksikas prezidents Enrike Penja Njeto raidsabiedrībai BBC sacījis un brīdinājis, ka vētra var radīt plūdu draudus, kā arī zemes nogruvumus.

Vētra esot tik iespaidīga, ka tā redzama no kosmosa. 401 kilometru no zemes, Starptautiskās komosa stacijas ASV astronauts Skots Kellijs mikroblogošanas vietnē "Twitter" publicējis iespaidīgu attēlu, kurā redzama vētra.

Savukārt ASV prezidents Baraks Obama sacījis, ka ASV darīs visu iespējamo, lai palīdzētu Mehiko ar vētras radītajām sekām.

Jau ziņots, ka "Patrīcija" ir kļuvis par piektās kategorijas orkānu pēc Sefaira-Simpsona skalas, un tā vēju maksimālais stiprums ir 100 metri sekundē, informējis ASV Nacionālais orkānu centrs. Gaidāms, ka "Patrīcija" izraisīs nokrišņu koncentrāciju Halisko, Kolimas, Mičoakanas un Gerrero štatos, kur var izcelties plūdi un zemes nogruvumi.

Ārzemju mediji vēsta, ka viesuļvētra var iespaidot šai valstī gaidāmo kārtējo F-1 čempionāta posmu, kam jānotiek novembra pirmajā svētdienā valsts galvaspilsētā Mehiko, brāļu Rodrigesu vārdā nosauktajā ielu trasē.

Savukārt F-1 dalībnieki uztraucas par to, kādu kaitējumu viesuļvētra un tās pavadošie nokrišņi var nodarīt trasei. "Ņemot vērā augstuma atšķirību, trase var kļūt par baseinu," norāda "McLaren" F-1 komandas pilots Džensons Batons. "Pagājušogad WEC sacīkstes laikā lija lietus un es ceru, ka organizatori no tā ir ieguvuši pietiekamu pieredzi."

Spēcīgākā vētra, kas līdz šim reģistrēta, bija taifūns "Tip", kas skāra Japānu 1979. gadā, sasniedzot vēja brāzmas 305 kilometri stundā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!