Foto: AP/Scanpix
Orlando geju klubā 49 cilvēkus nogalinājušais vīrietis uzbrukuma laikā vairākas reizes zvanījis policijai. Ierakstos dzirdams, ka viņš sevi pasludina par Islāma kareivi, pirmdien raksta britu raidsabiedrība BBC.

Starp Omāru Matīnu un policijas darbiniekiem notika vairākas telefonsarunas, kuras daļēju transkripciju publiskojis Federālais izmeklēšanas birojs (FIB). 29 gadus vecais slepkava sarunā ar dispečeru pieminējis Sīrijas karu un teroristu uzbrukumus Francijā.

FIB pārstāvis stāsta, ka Matīns, kurš vēlāk apšaudē ar policiju tika nogalināts, pusstundu pēc uzbrukuma sākuma trīs reizes zvanījis policistiem un divas reizes sarunājies ar dispečeru. Zvanus viņš izdarījis, kamēr turējis gūstā desmitiem cilvēku.

Pirmā zvana ilgums bija ap 50 sekundēm. Sarunas laikā Matīns vairākkārt piesaucis Dievu un pastāstījis, ka viņš Orlando ir veicis apšaudi. Citā sarunā ar dispečeru Matīns pasludinājis sevi par Islāma kareivi.

FIB pārstāvis žurnālistiem atklāja, ka Matīns runājis stindzinošā, rāmā un piesardzīgā balsī. Vienlaikus viņš norādīja, ka neesot pierādījumu, ka aiz notikušā stāv ārvalstu teroristisks grupējums un, ka slepkava, visticamāk, radikalizējies turpat ASV, raksta BBC.

Grupējumi un cilvēki, kam Matīns sarunā sludinājis savu uzticību, transkripcijā nav iekļauti. Taču FIB iepriekš paziņoja, ka tas bijis teroristiskā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") līderis Abu Bakrs al Bagdadi.

Sarunā Matīns dispečeram licis pateikt Amerikai, lai beidz bombardēt Sīrijā un Irākā, jo tas ir iemesls tam, kāpēc viņš "šobrīd ir šeit". Vēlāk viņš klāstījis, ka viņam esot veste, kas līdzīga tām, kas "tika izmantotas Francijā".

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka ASV Floridas štata Orlando pilsētā 12. jūnijā bruņots vīrietis atklāja uguni pa cilvēkiem geju klubā "The Pulse", nogalinot vismaz 49 un ievainojot vēl vismaz tikpat cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!