Foto: AFP/Scanpix

Asiņainākajā masu slepkavībā ASV vēsturē, kas svētdien notika naktsklubā Floridas štata Orlando pilsētā, slepkava bija bruņots ar ASV populāro šauteni AR-15.

Orlando slaktiņš, kurā 49 cilvēki un pats uzbrucējs zaudēja dzīvību, bet vēl 53 tika ievainoti, nav vienīgā masu slepkavība, kurā nogalināšanai izmantots šis ierocis.

Foto: AFP/Scanpix

AR-15 vēl nesen izmantots 2015. gada decembrī Sanbernardīno, Kaliforninijā, kur uzbrukumā nogalināti 14 cilvēki, 2012. gada jūlijā apšaudē kinoteātrī Kolorado štata Auroras pilsētā, kur nogalināti 12 cilvēki, 2012. gada decembrī uzbrukumā pamatskolai Konenktikutas štata Ņūtaunā, kur nogalināti 26 cilvēki, kā arī citos uzbrukumos, liecina "The New York Times" apkopojums par pēdējo gadu masu slepkavībām un tajās izmantotajiem šaujamieročiem.

Militārā ieroča civilā versija

AR-15 ir labi zināmās militāro triecienšauteņu un karabīņu sērijas M16 civilā versija. Salīdzinoši vieglo (2,2 – 3,9 kg) AR-15 un tā modifikācijas (ar dažādiem nosaukumiem) ražo desmitiem kompāniju visā ASV. Līdzīgas šautenes tiek ražotas arī Kanādā, Ķīnā, Čehijā, Vācijā, Itālijā, Turcijā, Šveicē, Krievijā un Ukrainā, liecina vietnes "World.guns" dati.

Šautenes dizains ir labi pazīstams no datorspēlēm, kino, TV šoviem un pat rotaļlietu veikaliem. Ieroča militārā versija masveidā pārdota ASV sabiedrotajiem visās pasaules malās, raksta "The Washington Post".

M16 plašā izplatība nozīmē, ka tas neizbēgami nokļūst arī ASV ienaidnieku rokās. Tā grupējumā "Daesh" M16 tiekot uzskatīts par elitāru ieroci, kurš pienākas augsta ranga kaujiniekiem, kamēr vairumam jāiztiek ar padomju kalašņikoviem.

AR-15 šautene, atšķirībā no sava militārā līdzinieka, pārsvarā tiek pārdota kā pusautomātisks ierocis – viens mēlītes nospiediens nozīmē vienu šāvienu. ASV tirgū ir pieejamas arī automātikas AR-15 versijas, taču tās ir daudz dārgākas un to iegāde tiek stingrāk kontrolēta, un ir jānokārto vairāk formalitāšu, skaidro laikraksts.

Foto: AFP/Scanpix

Tipiski AR-15 ir aprīkota ar 30 patronu aptveri. Tomēr dažos štatos aptveres ietilpība ierobežota līdz 10 patronām un tā nedrīkst būt noņemama. Tirgū pieejamas arī daudz ietilpīgākas – 75 un 100 patronu magazīnas.

AR-15 šauj ar NATO standarta 5,56 x 45 mm munīciju, kā arī pieejama citos kalibros. Efektīvās šaušanas attālums ir 400 līdz 600 metri.

AR-15 cena ASV, atkarībā no ražotāja un modifikācijas, svārstā 800 līdz 1800 dolāru (709 līdz 1600 eiro) robežās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!