Foto: Reuters/Scanpix
Oslo apgabaltiesa devusi atļauju tiešraidē demonstrēt Oslo šāvēja Andersa Breivika tiesas procesu, raksta ārvalstu prese.

Tiesas process tiks pārraidīts Norvēģijas Nacionālās televīzijas NRK kanālā. Valsts iedzīvotājiem būs iespēja sekot līdzi gan advokātu un prokuroru runām, gan sprieduma nolasīšanai. Tomēr pašu Breivīku filmēt nebūs ļauts.

Tiesa uzskata, ka apsūdzētā filmēšana var ietekmēt viņa uzvedību, turklāt var dot iespēju viņam ar TV starpniecību propagandēt savus uzskatus. Tāpat slepkavas runa varētu radīt lielas ciešanas bojāgājušo tuviniekiem.

Filmēti netiks arī liecinieki. Patlaban vēl nav izlemts vai TV tiešraidē būs redzamas iesaistīto policistu un tiesu medicīnas ekspertu uzstāšanās.

Pilna apjoma tiesas sēdes ieraksts tiks nodots Norvēģijas Nacionālajā arhīvā un uz turpmākajiem 25 gadiem tam būs liegta pieeja.

Breivika tiesas process sāksies 16. aprīlī. Jau šobrīd savas akreditācijas pieteikuši vairāk kā 1000 žurnālisti no visas pasaules.

Jau ziņots, ka 2011.gada 22.jūlijā Bērings-Breivīks sarīkoja divus teroraktus. 32 gadus vecais ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 77 cilvēkus. Tomēr Bērings-Breivīks neuzskata, ka būtu pastrādājis noziegumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!