Foto: Reuters/Scanpix

Četrus gadus pēc šausminošā terorakta, kad norvēģu labējais ekstrēmists Anderss Bērings Breiviks nogalināja 77 cilvēkus, Oslo atklāta izstāde, kurā apskatāmas terorista izmantotās lietas, tai skaitā ar sprāgstvielām pildītā mikroautobusa atliekas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Izstāde jau izpelnījusies pretrunīgu vērtējumu. Kamēr amatpersonas norāda, ka izstādes mērķis ir palīdzēt Norvēģijai tikt skaidrībā ar notikušo, kritiķi brīdina, ka tā var pievilināt labējos ekstrēmistus.

Neizpratni radījusi dažu Breivika personīgo lietu izrādīšana, starp kurām arī viltota policista apliecība. Pagājušajā nedēļa Tors Īstbovs, kura sieva tika nogalināta teroraktā, pauda bažas, ka izstāde var kļūt par masu slepkavas "slavas zāli".

Tikmēr NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs, kurš 2011. gada terorakta laikā bija Norvēģijas premjerministrs, piemiņas pasākumu laikā trešdien pauda pārliecību, ka izstāde valdības ēku kompleksā Oslo, pie kura Breiviks uzspridzināja ar sprāgstvielām pildītu mikroautobusu, nogalinot astoņus cilvēkus, ir nepieciešama.

Foto: Reuters/Scanpix

"22. jūlijs Norvēģijas vēsturē ir dramatiska diena," norādīja Stoltenbergs, turpinot, ka to nevar noklusēt, bet gan jāizturas pret to ar cieņu un respektu.

Savukārt politikas vēsturnieks Ījsteins Sorensens laikrakstam "Dagbladet" klāstīja, ka izstāde var kļūt par "sava veida Meku" labā spārna ekstrēmistiem un antiislāmistu "tūristiem".

Trešdien atklāts arī memoriāls tiem, kas nogalināti Breivika uzbrukumā Utejas salā.

Vēstīts, ka norvēģu labējais ekstrēmists Breiviks 2011. gada 22. jūlijā sarīkoja divus teroraktus. Viņš sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus.

Breiviks neatzīst, ka ir pastrādājis ko krimināli sodāmu, apgalvojot, ka uzbrukumi bijuši "preventīvs pasākums", lai pasargātu Eiropu no "musulmaņu invāzijas".

2012. gada 24. augustā Breivikam tika piespriests 21 gada cietumsods. 21 gads ir maksimālais ieslodzījuma termiņš, kādu var piespriest Norvēģijā, taču, tuvoties termiņa beigām, tiesa ieslodzījumu var pagarināt, ja atzīs, ka Breiviks joprojām apdraud sabiedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!