Foto: AFP/Scanpix

Ēģiptē otrdien atsāktas sarunas par iespējamo pamieru Gazas joslā, kur bruņotas sadursmes notiek jau septīto dienu, vēsta raidsabiedrība BBC. Uz nedrošo reģionu devušās arī vairākas augstas amatpersonas, cerot sekmēt sarunas.

Naktī uz otrdienu Izraēlas valdības ministri nolēmuši uz laiku atlikt sauszemes militāro operāciju Gazas joslā, tā dodot iespēju vienoties par pamieru. Savukārt Kairā notiek Izraēlas un Gazā valdošā palestīniešu grupējuma "Hamas" netiešās sarunas par mieru.

Pēdējās nakts laikā Izraēlas spēki vismaz 100 reizes uzbrukuši Gazas sektoram, mēģinot iznīcināt "Hamas" kaujinieku uzstādītās raķetes un nojaukt tuneļus, kuri ved uz Ēģipti un pa kuriem Gazā nokļūst nelegālie ieroči. Savukārt pie Izraēlas robežas ar Gazas joslu ir izvietots Izraēlas karaspēks un bruņumašīnas.

Otrdien vairākas raķetes no Gazas joslas nonāca arī Izraēlas pilsētās, taču cietušo nav. Savukārt "Hamas" pārstāvji paziņojuši, ka kopš konflikta sākšanās Gazas sektorā gājuši bojā 110 palestīnieši un trīs izraēļi.

Izraēlas valdība naktī uz otrdienu sprieda par vienošanos ar Ēģipti. Otrdien Kairā atsākās sarunas par pamieru un uguns pārtraukšanu. Vienlaicīgi ANO Drošības padome vērsusies pie abām karojošajām pusēm, aicinot nolikt ieročus un domāt par sektora civiliedzīvotājiem.

Lai atbalstītu miera sarunu sākšanos, uz saspīlēto reģionu otrdien dodas arī vairāki augsta ranga diplomāti, arī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone. Savukārt ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns otrdienas vakarā plāno tikties ar Izraēlas prezidentu Šimonu Peresu, vēsta BBC. Klintone savukārt apmeklēs Izraēlu un Ēģipti.

Jau vēstīts, ka vardarbība reģionā sākās trešdien, kad, reaģējot uz Izraēlas teritorijas apšaudīšanu ar raķetēm, izraēlieši sāka masīvu gaisa bombardēšanu. Kopš pagājušās trešdienas armija ir trāpījusi vairāk nekā 1350 mērķiem Gazas joslā, savukārt Izraēlas dienvidus sasniegušas 640 raķetes, un Izraēlas pretraķešu aizsardzības sistēma "Dzelzs kupols" pārtvērusi vēl 324 raķetes.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns pirmdien, 19.novembrī mēģināja panākt pamieru starp abām pusēm. Gazas joslā valdošās kustības "Hamas" līderis Haleds Mešaals paziņoja, ka atbalsta centienus nodrošināt pamieru, bet uzstāja, ka Izraēlai jāizbeidz Gazas joslas blokāde, kura ilgst jau sešus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!