Foto: AP/Scanpix

Divi nīlzirgi, meklēdami pārtiku, sākuši klīst pa Puertotriunfo pilsētņu un tās apkārtni Kolumbijas Antjokijas štatā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lielie dzīvnieki, kas ir pēcteči bēdīgi slavenā narkobarona Pablo Eskobara valstī ievestajiem nīlzirgiem, pamanīti liellopu ganību laukos, kā arī pilsētiņas ielās.

Vietējie bērni tiek brīdināti netuvoties behemotiem.

Dzīvniekus doties uz pilsētiņu pārtikas meklējumos piespiedis sausuma radīts bads, skaidro biologi. Dabas pētnieki pašlaik gaida, kad ieradīsies speciālists ar trankvilizatoru šautrām, lai nīlzirgus var iemidzināt un izvest no apdzīvotās vietas.

Narkobarons Eskobars pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados uz savu privāto zooloģisko dārzu valstī ieveda ziloņus, žirafes un citus eksotiskus dzīvniekus, tostarp četrus nīlzirgus.

Kad deviņdesmito gadu sākumā Eskobara rančo valsts ziemeļu štatā Antjokijā konfiscēja, vairumu dzīvnieku nogādāja uz dažādiem zooloģiskajiem dārziem, bet nīlzirgi palika ūdenstilpnēs un turpināja vairoties.

Lai gan sākotnēji nīlzirgi dzīvoja Eskobara īpašuma teritorijā, daži īpatņi ir izbēguši un sākuši neatkarīgu dzīvu. Tiek lēsts, ka savvaļā esošo dzīvnieku skaits sasniedzis aptuveni 60. Nīlzirgiem Kolumbijas tropiskajā klimatā ar bagātīgo augu valsti un ūdeņiem ir labvēlīgi apstākļi.

Valstī jau gadiem notiek diskusija, ko darīt ar behemotu populāciju. Dzīvnieki pamanīti jau tālu no Eskobara īpašuma. Lielie zālēdāji, apēdot tonnām lauksaimniecības kultūraugu, nodara zaudējumus zemniekiem. Tāpat lielie zālēdāji ir bīstami cilvēkiem.

Tomēr daudziem kolumbiešiem dzīvnieki patīk un viņi ir pret to likvidēšanu. Pirms pieciem gadiem varasiestādes Eskobara īpašumā nošāva vienu behemotu. Tas izraisīja plašu sašutumu un nīlzirgu medības tika atsauktas.

2014. gadā Kolumbijas valdība sāka nīlzirgu sterilizāciju.

Pablo Eskobars, saukts arī par "kokaīna karali", bija ietekmīga narkotirgotāju karteļa vadītājs. Viņa bagātības tika lēstas miljardiem dolāru vērtībā. Eskobaru nogalināja bruņotā operācijā 1993. gada 2. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!