Foto: DELFI

Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības "Zapad 20113" ir aizsardzības vingrinājumi, un tās neapdraud kaimiņvalstu drošību, portālam "Delfi" pavēstīja Krievijas vēstniecībā Latvijā, komentējot Latvijas aizsardzības ministra pausto Arta Pabrika ( V) satraukumu par šīm mācībām. Vēstniecībā arī Pabrika izteikumus nodevēja par "muļķīgiem spriedelējumiem".

Vēstniecībā norādīja, ka manevru laikā tiek pārbaudīta reģionālo armijas daļu gatavību Krievijas un Baltkrievijas aizsardzībai.

Turklāt, ņemot vērā paaugstinātu NATO dalībvalstu interesi par šīm mācībām, Krievija brīvprātīgi sniegusi papildinformāciju, jau jūlija beigās Krievijas – NATO valstu samita laikā Krievijas armijas pārstāvji informējuši par mācībām un tajās iesaistītajiem spēkiem. Vēstniecībā arī uzsvēra, ka vairāku valstu, Arī Latvijas Aizsardzības ministrijas pārstāvji tika aicināti vērot mācību norisi.

"Tai pat laikā rodas iespaids, ka vairāki Latvijas politiķi, tai skaitā aizsardzības ministrs Artis Pabriks, uzstājīgi politizē šo tematu, izmantojot jau daudz ekspluatētu tēzi par "Krievijas draudiem". Šādiem muļķīgi spriedelējumiem nav pamata, un tie neatbilst Latvijas un Krievijas attiecībām, kuras attīstās uz pragmatisma un savstarpējo interešu respektēšanas bāzes. Šādi nedraudzīgie izteikumi arī neveicina labu kaimiņattiecību atmosfēru," uzvēra vēstniecība.

Jau vēstīts, ka Pabriks pauda, ka šobrīd ir vairāki iemesli, lai domātu, ka Krievijas un Baltkrievijas kopīgi rīkotajām militārajām mācībām "Zapad 2013", kuras aizsākās piektdien, nav aizsardzības mērķi. "Zapad 2013" ēnā ir palikušas citas, piemēram, Baltkrievijā aizsāktās abu valstu mācības "Zaimoģeistvije", kurā tiek stiprināta abu valstu savstarpējā sadarbība militārajā jomā.

Piektdien Krievijas un Baltkrievijas teritorijā aizsākās militārās mācības "Zapad 2013", kuras norisināsies līdz 26.septembrim. Lai arī to scenārijs paredz cīņu pret teroristiskiem un nelikumīgiem bruņotiem grupējumiem, kas šķērsojuši Krievijas sabiedrotās Baltkrievijas robežu, eksperti norāda, ka, visticamāk, tajās tiks izspēlēts uzbrukums Baltijas valstīm.

Krievija iepriekšējās militārās mācības " Zapad" aizvadīja 2009.gadā. Lai gan oficiāli tās bija nosauktas par aizsardzības mācībām, lai nodrošinātu stratēģisku stabilitāti reģionā, šo manevru scenārijā bija iekļauti simulēti uzbrukumi Baltijas valstu teritorijai un preventīvs kodoluzbrukums Varšavai. Šīs mācības izpelnījās asu Baltijas valstu, Polijas un NATO kritiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!