Foto: AFP/Scanpix

Pakistānas armija paziņojusi, ka vietēji izstrādāts drons ir veicis savu pirmo raķešu uzbrukumu, nogalinot vismaz trīs "augsta profila" kaujiniekus Afganistānas robežas tuvumā, vēsta portāls "Defencetalk".

Armijas pārstāvis ģenerālmajors Asims Bajva paziņojumā sacīja, ka bezpilota lidaparāts "Burraq" pirmdien veicis uzbrukumu "teroristu nometnei" Ziemeļu Vaziristānā.

Netiek sniegtas nekādas citas detaļas par nogalinātajiem un par to, vai bojā gājuši arī civiliedzīvotāji. Šajā vietā aizliegts ierasties žurnālistiem un humānās palīdzības sniedzējiem.

Tiek uzskatīts, ka atsevišķās Vaziristānas reģiona daļās vēl joprojām slēpjas Pakistānas "Taliban" kaujinieki, kā arī no Afganistānas bēgošie "Taliban" komandieri.

Gandrīz desmit gadus ASV ar dronu palīdzību ir centusies iznīcināt ekstrēmistu bāzes šajā Pakistānas robežas reģionā, lai mazinātu viņu radītos draudus valdības koalīcijai un aiz robežas esošajiem Afganistānas spēkiem.

Nogalināti kaujinieki

Šajos raķešu uzbrukumos bojā gājuši vairāki simti ar "Al-Qaeda" un "Haqqani" saistīto afgāņu kaujinieku.

Taču Pakistāna nosoda šo CIP īstenoto dronu operāciju kā valsts suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpšanu.

Islāmābādas amatpersonas ir norādījušas, ka civiliedzīvotāju nāves šajos uzbrukumos mazina atbalstu valsts pretterorisma pasākumiem. Arī starptautiskās cilvēktiesību organizācijas neatbalsta dronu izmantošanu, norādot uz cilviliedzīvotāju nāvēm.

ASV dronu uzbrukumā kaujinieku slēpnim Ziemeļu Vaziristānā šā gada sākumā bojā gāja arī amerikāņu humānās palīdzības sniedzējs Vorens Vainšteins un viņa kolēģis no Itālijas, kurus bija sagūstījis teroristiskais grupējums "Al-Qaeda".

Viņu nāves kārtējo reizi lika izvērtēt ASV īstenoto dronu misiju un tās radītās civiliedzīvotāju nāves.
Pēdējais ASV dronu uzbrukums Vaziristānā notika aptuveni pirms nedēļas. Ziņots, ka tajā bojā gāja seši vietējie un ārvalstu kaujinieki.

Taču uzbrukumi ir kļuvuši retāki. Saskaņā ar Londonas Pētnieciskās žurnālistikas biroju šajā gadā notikuši 13 dronu uzbrukumi, salīdzinot ar 25 uzbrukumiem 2014. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!