Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pakistānas galvaspilsētā Islamabadā sestdien notika policijas un armijas sadursmes ar islāma fundamentālistu protestētājiem, un to gaitā gājuši bojā vismaz seši cilvēki un ievainoti vairāk nekā 200, svētdien paziņoja ārkārtas situāciju dienesti.

"Vismaz seši cilvēki ir nogalināti sadursmēs, un četri no viņiem ir identificēti," sacīja Islamabadas Glābšanas departamenta pārstāvis Dība Šahazs.

Policija pavadīja visu sestdienu sadursmēs ar islāma aktīvistiem, kuri vairāk nekā divas nedēļas ir bloķējuši galvenos ceļus uz galvaspilsētu Islamabadu.

Protestētāji pieprasa tieslietu ministra Zahida Hamida atkāpšanos, kuru viņi apsūdz zaimošanā pēc parlamentāriešu zvēresta teksta izmainīšanas, no kura dzēsta atsauce uz Muhamedu kā pēdējo Dieva pravieti. Valdība jau ir atcēlusi šo zvēresta teksta izmaiņu.

Vardarbīgie protesti, kas izplatījušies arī uz citām pilsētām, piespieda varas iestādes nosūtīt federālo karaspēku policijas atbalstīšanai.

Aptuveni 1500 islāmistu kustības "Tehreek Labaik Ya Rasool Allah" locekļi kopš 8. novembra bloķē piekļuvi Islamabadai. Policija lēš, ka viņu skaits pieaudzis līdz apmēram 3000.

Policija sestdien lietoja asaru gāzi un ūdens lielgabalu, kā arī šāva gumijas lodes, lai izklīdinātu protestētājus, kuriem bija noteikts termiņš izklīst līdz sestdienas pusnaktij.

No vairāk nekā 200 ievainotajiem apmēram 100 bija policisti un paramilitāro spēku karavīri.

Augstākā tiesa šonedēļ uzdeva valdībai aizvākt protestētājus no lielceļa Faizabadā, kas atrodas starp Islamabadu un garnizona pilsētu Rāvalpindi, taču varasiestādes paziņoja, ka nevēlas vardarbību.

Valdība centās risināt sarunas ar protestētājiem, taču nespēja viņus pārliecināt pamest lielceļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!