Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pakistānas kriketa leģendas Imrana Hana partija pārliecinoši uzvarējusi trešdien notikušajās parlamenta vēlēšanās, liecina oficiālie rezultāti pēc balsu saskaitīšanas 95% iecirkņu.

Hana vadītā Pakistānas Taisnīguma kustība (PTI) izcīnījusi 109 deputātu vietas Nacionālajā sapulcē, bet tās galvenais sāncensis, bijušā premjerministra Navaza Šarifa pārstāvētā Musulmaņu līga (PML-N) ieguvusi 62 vietas, paziņoja Pakistānas Vēlēšanu komisija.

Gandrīz visas partijas, izņemot Hana PTI, noraidījušas rezultātus un plāno piektdien Islamabadā tikties, lai apspriestu tālākos soļus.

Partijas apgalvo, ka balsu skaitīšanas rezultāti esot viltoti un ka vēlēšanu procesā par labu Hanam esot iejaukusies armija.

Hana kampaņas stūrakmens bija cīņa pret korupciju un solījumi veidot "islāma labklājības valsti".

Taču viņa oponenti apsūdz Hanu "klusā apvērsuma" īstenošanā, paļaujoties uz ietekmīgo armiju, kas ierobežojusi PML-N kampaņu.

Neilgi pirms vēlēšanām Šarifs tika apcietināts apsūdzībās par korupciju, tādējādi neitralizējot Hana galveno sāncensi.

Bažas izsaukuši arī Hana arvien ciešākie sakari ar reliģisko fundamentālistu aprindām, kas varētu vairot islāma ekstrēmistu ietekmi valstī.

Gan PML-N, gan Pakistānas Tautas partija (PPP), kas līdz šim bija galvenais Šarifa oponents, apgalvo, ka daudzos vēlēšanu iecirkņos, sākoties balsu skaitīšanai, to novērotāji tika padzīti.

Lai gan Hana partijai nav izdevies izcīnīt 137 vietas, kas nepieciešamas vairākuma nodrošināšanai Nacionālajā sapulcē, viņam nebūs grūti atrast koalīcijas partnerus starp mazākajām partijām un neatkarīgajiem deputātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!