Maķedonijas galvaspilsētā Skopjē trešdienas vakarā tūkstošiem cilvēku piedalījās protesta akcijā, kuras gaitā tika aizdedzināta un izdemolēta prezidenta Gjorges Ivanova kanceleja, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Demonstranti pieprasīja prezidenta atkāpšanos saistībā ar viņa otrdienas lēmumu amnestēt bijušo premjerministru Nikolu Gruevski un citas augsta ranga amatpersonas, kurām draudēja saukšana pie atbildības saistībā ar tūkstošiem cilvēku telefonsarunu noklausīšanos.

Protestētāji galvaspilsētā Skopjē apmētāja ēkas ar olām un akmeņiem, kā arī izsita prezidenta kancelejas logu stiklus un aizdedzināja mēbeles prezidenta kancelejas telpās.

12 cilvēki aizturēti, viens žurnālists ievainots, liecina policijas dati, par kuriem vēsta aģentūra AFP.

Nelikumīgās noklausīšanās skandāls sākās 2015. gadā, kad atklājās, ka toreizējais premjerministrs Gruevskis un specdienestu vadītāji ir iesaistīti aptuveni 20 tūkstošu Maķedonijas pilsoņu, arī opozīcijas politiķu un žurnālistu, telefonsarunu noklausīšanās lietā.

Jau vēstīts, ka Maķedonijā 5. jūnijā paredzētas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas būtu pēc diviem gadiem, bet ir nolemts rīkot pirmstermiņa vēlēšanas saskaņā ar vienošanos, kas pērn tika panākta ar Rietumvalstu atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!