Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas nacionālajos medijos izskanējuši aicinājumi atcelt ekonomiskās sankcijas, pamatojoties uz godprātību, kuru Phenjana ir izrādījusi neveicot kodolieroču izmēģinājumus, kā arī atgriežot Korejas karā bojā gājušo ASV karavīru mirstīgās atliekas, raksta aģentūra "Reuters".

Aicinājums atcelt sankcijas izskan vien dažas dienas pēc tam, kad klajā nācis ANO ziņojums, kurā rakstīts, ka Ziemeļkoreja turpina strādāt pie savām kodolieroču un raķešu programmām. Tāpat šajā ziņojumā norādīts, ka Ziemeļkoreja veic pretlikumīgu naftas, gāzes un citu preču tirdzniecību.

Ziemeļkorejas mediji kritizēja ASV, argumentējot, ka Vašingtonas darbības ir pretrunā ar tās plāniem uzlabot abu valstu attiecības. Ziemeļkorejas medijs "Rodong Sinmun" uzsver, ka kodolizmēģinājumu neveikšana, ir viens no piemēriem, kas demonstrē Ziemeļkorejas godprātību un ka šīs "praktiskās darbības", ko veikusi Phenjana, izslēdz iemeslus uzturēt sankcijas.

12. jūnijā ASV prezidents Donalds Tramps tikās ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu Singapūrā. Samita noslēguma dokumentā Ziemeļkoreja pauda apņemšanos strādāt pie Korejas pussalas denuklearizācijas, tomēr detaļas par to, kā šis process varētu notikt netika izpaustas.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo norādīja, ka kodolprogrammas attīstīšana nesakrīt ar Ziemeļkorejas apņemšanos strādāt pie denuklearizācijas, tomēr viņš saglabāja optimismu, ka šis process tomēr tiks īstenots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!