Foto: AFP/Scanpix

Kopš Ukrainas prezidenta Petro Porošenko pasludinātā pamiera abas puses vairākkārt to pārkāpušas. Porošenko un Krievijas prezidents Vladimirs Putins katrs dažādos pasākumos, pieminot nacistiskās Vācijas invāziju Padomju Savienībā, aicinājuši sākt miera sarunas.

Septiņu dienu pamiers tika pārkāpts teju uzreiz pēc tā izsludināšanas piektdien, 20.jūnijā vakarā. Ukraina apsūdzēja separātistus uzbrukumā militārām bāzēm un robežsargu posteņiem uz Krievijas un Ukrainas robežas. Sadursmes turpinājās arī naktī uz svētdienu, vēsta "Reuters".

"Diemžēl tas, ko mēs redzam, liecina, ka kaujas joprojām turpinās un pagājušajā naktī mēs redzējām aktīvu artilērijas izmantošanu no Ukrainas puses," svētdien teica Putins pēc ziedu nolikšanas pie Nezināmā kareivja kapa Maskavā.

Savukārt Porošenko telefonsarunā ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu svētdien sacīja, ka Krievijas atbalstītie separātisti turpina uzbrukt Ukrainas spēkiem, tostarp izmantojot ieročus.

Vācijas kanclerei Merkelei Porošenko savukārt vēlu svētdienas vakarā sacījis, ka diennakts laikā pamiers pārkāpts vairāk nekā 20 reizes.

Savukārt Ukrainas mediji pirmdien ziņo, ka Putins kā piemērotu kandidātu trīspusējām miera sarunām izvirzījis kustības "Ukrainas izvēle" līderi Viktoru Medvedčuku. Sarunās varētu piedalīties Ukraina, Eiropas Savienība un pašpasludinātā Doņeckas Tautas Republika, uzskata Kremlis.

Pēc Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sacītā Medvedčuku, kas ir Ukrainas federalizācijas idejas atbalstītājs, ir cienīts gan nemieru pārņemtajos Ukrainas austrumu reģionos, gan Kijevā.

Jau ziņots, ka Ukrainas prezidents Porošenko piektdien izsludināja nedēļu ilgu vienpusēju uguns pārtraukšanu pretterorisma operācijas zonā Austrumukrainā, norādot, ka pamiers būs spēkā no 20.jūnija līdz 27.jūnijam, lai dotu separātistiem iespēju nolikt ieročus. Rietumvalstu līderi Porošenko miera plānu novērtējuši atzinīgi. Arī Krievijas prezidents Putins teicis, ka atbalsta miera plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!