Foto: AP/Scanpix

Krievijas Aizsardzības ministrija sestdien paziņojusi, ka tās amatpersonas miera sarunās ar mērenajiem Sīrijas nemierniekiem Kairā parakstījušas vienošanos par drošības zonas izveidošanu Gutas austrumos.

"Ar Ēģiptes puses starpniecību organizētajās sarunās Kairā starp Krievijas Aizsardzības amatpersonām un mēreno Sīrijas opozīciju (..) parakstīta vienošanās par to, kā funkcionēs deeskalācijas zona Austrumgutā," teikts ministrijas paziņojumā.

Nemiernieku atbalsta punkts Gutas austrumos ir viena no četrām ierosinātajām "deeskalācijas zonām", kuras paredzēts izveidot saskaņā ar vienošanos, kura maijā tika panākta starp Krieviju un Irānu, kas atbalsta prezidenta Bašara al Asada režīmu, un Turciju, kas atbalsta nemierniekus.

Taču līdz šim vienošanos nav izdevies īstenot, jo pastāv domstarpības par drošības zonu uzraudzības mehānismu.

Arī pēdējā sarunu kārtā starp Krieviju, Turciju un Irānu, kas šomēnes notika Kazahstānā, šīs domstarpības atrisināt neizdevās.

Tagad Krievija paziņojusi, ka puses parakstījušas vienošanās, kurā noteiktas zonas robežas, kā arī "deeskalācijas uzraudzības spēku dislokācijas vietas".

Panākta arī vienošanās par humānās palīdzības piegādes un iedzīvotāju brīvās pārvietošanās maršrutiem.

Krievija pavēstījusi, ka tuvāko dienu laikā gatavojas nosūtīt pirmo autokolonnu ar humāno palīdzību un veikt ievainoto evakuāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!