Foto: Reuters/Scanpix

Panamā 11. februārī arestēti divi tā sauktajā Panamas dokumentu skandālā iesaistītās juridiskās firmas "Mossack Fonseca" dibinātāji, vēsta aģentūra "Reuters".

Jurgens Mosaks un Ramons Fonseka aizturēti, jo pastāv risks, ka viņi mēģinās pamest valsti, paziņoja Panamas Ģenerālprokuratūra.

Minētajām personām bija izvirzītas apsūdzības naudas atmazgāšanā. Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija ļauj firmu uzskatīt par noziedzīgu organizāciju, kas slēpj aizdomīgas izcelsmes aktīvus un līdzekļus, žurnālistiem norādīja Panamas ģenerālprokurors Kenija Porsels.

Izmeklēšanā par "Mossack Fonseca" darbību piedalās arī Brazīlijas, ASV, Kolumbijas, Šveices, Peru un Ekvadoras speciālisti, atklāja Porsels.

9. februārī izmeklētāji pārmeklēja firmas biroju. Savukārt 10. februārī tika ziņots, ka "Mossack Fonseca" dibinātāji ir aizturēti Brazīlijā.

Vēstīts, ka 2016. gada aprīlī Izmeklējošo žurnālistu starptautiskā konsorcija (ICIJ) dalībnieki publicēja pētījumu par slepenām shēmām, ar kuru palīdzību politiķi un līderi no visas pasaules slēpuši savu turību un izvairījušies no nodokļiem.

Lai gan dokumentos līdzās virknei citu pasaules politiķu tiešā veidā neparādās Krievijas prezidenta Vladimira Putina vārds, pētnieki atklājuši, kā ar prezidentam pietuvinātām personām caur ofšoriem izgājuši divi miljardi dolāru.

Pētījums balstīts milzīgā no Panamas ofšoru kompānijas nopludinātā dokumentu daudzumā, ko žurnālistiem nodeva kāds avots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!